Понеделник, 12 Дек 2022
    
Култура Созопол

36 изящни творби от пленера на Недин показаха красотата на Созопол

  12.09.2022 16:58  
36 изящни творби от пленера на Недин показаха красотата на Созопол

12 доказани автори рисуваха сред морския град до 12 септември

36 изящни картини подреди известната българска художничка Ангелина Недин в откритото пространство срещу Амфитеатъра в Созопол. Те са дело на 12 доказани автори, участници в Международния пленер по живопис „Созопол“ 2022, който се проведе от 5 до 12 септември.

Въпреки мрачното време в неделя десетки гости се докоснаха до красивата сбирка. „Общуването между творците, възможността да творим заедно и споделяме виждания и нови идеи е безценно и това е най-големият стимул да продължаваме да правим този пленер. Благодаря на всички, които станаха част от пленера“, сподели по време на връчването на сертификатите на участниците, Ангелина Недин.

Престижното събитие се организира от семейство Недин за седми пореден път и през годините е посрещало едни от най-добрите български и световни автори, заедно с топ галеристи от Европа.

Тази година селекцията включваше Аглика Гайтаникова, Вахит Акан, Владимир Запрянов, Камбер Камбер, Милена Костуркова, Огнян Кузманов, Петя Папазова, Стефан Чурчулиев и Христо Николов, както и кураторът на изложбата и организатор, Ангелина Недин.  Сред участниците бяха деканът на факултета по Изящни изкуства към Анадолския университет в Турция, проф. Зелиха Агджаоглу  и проф. Мелиха Тюзун, декан към Тракийския университет в Одрин.  И двете са водещи и силни фигури в съвременното турско изкуство.

Освен около изкуството, авторите са обединени и в любовта си към Созопол и желанието да се съберат край морския бряг отново. 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и