Понеделник, 12 Дек 2022
    
Несебър

В Несебър откриха обновеното училище в стария град

  12.09.2022 15:05  
В Несебър откриха обновеното училище в стария град

Емблематичното образователно заведение впечатлява с нов облик в унисон с възрожденската архитектура на полуострова

 

Дни преди началото на новата учебна година кметът на Несебър Николай Димитров откри реконструираното и модернизирано емблематично училище в Стария град. Реновацията на сградата е съобразена с високите стандарти и европейските изисквания за учебна среда и е изпълнена  по проект „Красива България“ в съфинансиране с Община Несебър. Символично лента на обекта прерязаха кметът Николай Димитров, директорът на СУ „Любен Каравелов“ Ирина Велкова  и Яна Янкова, представител на проект "Красива България“.

„Реализираното обновление на училището в Стария град е още една стъпка в осъществяване на приоритетната ни политика за модернизация на образователната инфраструктура в общината.“, подчерта в словото си кметът на Несебър Николай Димитров и поясни, че целта на местната власт е да осъществи  мерки по адаптация към съвременните условия за всички учебни заведения на своята територия. Градоначалникът изрази признателност към всички ангажирани с изпълнението на този важен за общността проект.

Въздействащият нов облик на зданието, чиято фасада бе цялостно променена и синхронизирана с визията на местните къщи - паметници на културата, привлича погледите на всеки преминаващ покрай него. Впечатление правят и обновленията и подобренията в самата сграда, като са реализирани основните цели на реконструкцията - за енергийна ефективност и за достъпна среда.  Напълно обновени по съвременните стандарти са и учебните помещения. Впечатляващата мащабна промяна на обекта бе извършена през лятната ваканция на децата, така че да не се нарушава образователния процес.

Община Несебър планира още подобрения в училището. С цел по-ефективен и качествен образователно-възпитателен процес за в бъдеще се предвижда да се реконструира приземният етаж, за да се обособят кабинет по компютърно моделиране и информационни технологии и зала за занимания по интереси, игри и спортни дейности на учениците.

Училището в Стария град е филиал на СУ „Любен Каравелов“. То е построено през 1970 г., на мястото на старата сграда на прогимназията на Несебър след проведени археологически разкопки.  В образователното заведение се обучават деца от І до ІV клас в 4 паралелки.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и