Понеделник, 12 Дек 2022
    
Приморско

Старт на най-очаквания проект за Китен: Брегоукрепването на северната му част

  12.09.2022 11:49  
Старт на най-очаквания проект за Китен: Брегоукрепването на северната му част

Георги РУСИНОВ

 

Стартът на най-стратегическия проект за Китен - брегоукрепването на северната му част - бе даден вчера.

„Близо 30 години курортното селище го очаква, това е стратегически проект“, заяви кметът Николай Марков.

4 226 000 лева е сумата по проекта, като парите са отпуснати от държавата, реконструкцията ще се реализира в два етапа. Първият трябва да е готов в края на март - началото на април.

„Освен че ще се брегоукрепи скатът, ще бъде изградена и алея“, каза кметът на Приморско Димитър Германов.

Той на свой ред посочи, че проектът е важен не само за Китен, но и за цялата община, похвали администрацията за добрата работа и благодари на областния управител проф. Мария Нейкова за съдействието.

„Пътят до днес е дълъг и бавен. Нещо, срещу което ще продължавам да се боря като областен управител, а и като гражданин“, каза Нейкова.

Тя получи плакет от кмета на Китен. Кметът на Приморско също бе отличен от колегата си Марков.

Както „Черноморски фар“ писа, около 755 метра морски бряг, разположен между нос Урдовиза и нос Атлиман трябва да бъде укрепен.

Първият етап обхваща 355 метра. Достъпът на строителната механизация ще се извършва по съществуващия бетонен път по короната на съществуващата дамба от изток – улица „17-а“. Връзката между дамбата и съществуващия път ще се осъществява в точка на дамбата, която се приема за начало на първи етап.

Ще има дълга 324 метра вълнобойна стена, като между нея и стената от габиони ще бъде насипан дрениращ материал, както и насипно равнище от уплътнен земен насип между стената от габиони и ската.

Между скалните блокове от тила на дамбата и дрениращия материал и между дрениращия материал и уплътнения земен насип ще бъде положен геотекстил. Площта на насипното равнище между гърба на вълнобойната стена и ската е 5490 кв. м.

Подпорната стена от габиони ще е дълга 218 метра. Тя ще се изгражда в тила на дамбата и ще разделя двете нива на насипното равнище.

Вторият етап е с дължина около 400 метра. Тук ще има брегоукрепителна дамба, дълга 400.57 метра. Достъпът до тази строителна механизация ще е от запад през ул. „10-а“ и след това, от края на втория етап – от север на юг към конкретна точка. И тук, както в първата част, ще бъде положен дрениращ материал между вълнобойната стена и стената от габиони, както и насипно равнище от уплътнен земен насип между стената от габиони и ската.

И тук, както в първата част, ще се положи геотекстил по същия начин. Площта на насипното равнище между гърба на вълнобойната стена и ската е 6470,00 кв. м. Стоманобетонната вълнобойна стена ще е с дължина 389.84 метра във втория етап от брегоукрепването. Подпорната стена ще е 288 метра. Изграждането им ще е по същия начин като в първи етап.

Строител е фирма „Трансстрой“.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и