Събота, 10 Дек 2022
    
Бизнес Бургас

Дрон заснема покривите на Бургас за соларни панели

  10.09.2022 11:48  
Дрон заснема покривите на Бургас за соларни панели

Гражданите ще разберат в сайт дали да ги монтират

Силвия ШАТЪРОВА

Специален дрон вече е заснел по-голяма част от  покриви на Бургас - на частни и публични сгради за монтиране на соларни панели. Данните ще бъдат вкарани в сайт, като по формула и със софтуер ще се изчисли слънчевостта им, както и икономията на електричество от евентуалното им монтиране, ще се оцени потенциалът им за поставянето на соларите и откъде може да се вземе финансиране. 
Така фирми, организации, граждани ще могат да преценят дали си струва инвестицията. Сайтът трябва да е готов през следващата година, съобщиха от Община Бургас.
Инициативата, която тече, е "Слънчеви градове" (Solar cities), финансирана от Европейската инициатива за климата (EUKI).
В проекта участват Община Бургас (водещ партньор), Българската соларна асоциация. Финансирането е в размер на 200 хил. лв. - сума, която не е внушителна, но е достатъчна за заснемане, обработка и публикуване на данните.
По-голямата част от града вече е заснет фотограметрично с дронове, пояснява Ивайло Трендафилов, експерт в Община Бургас. Той отговаря за изпълнението на "Слънчеви градове" и за създадения в началото на годината енергиен офис към Кметството. Засега офисът, чиято цел е да предоставя информация на граждани и фирми за отворени програми за енергийна ефективност и как се кандидатства по тях, е виртуален. Амбициите на Общината са да стане физически.
"След заснемането със специализиран софтуер на покривите се изчислява енергийният им потенциал - каква е осветеността, има ли засенчване от по-високи сгради, каква е полезната площ, върху която могат да се поставят фотоволтаици. Тези данни ще бъдат качени на една платформа, в която всеки може да влезе, да напише адрес на имота си и като натисне върху него, да разбере има ли смисъл да си слага панели. Ще подпомогнем хората и ще им спестим нуждата да търсят фирми за обследване", казва още Трендафилов и допълва, че освен информацията за покривите, в рамките на проекта ще се разработят подробни насоки стъпка по стъпка как да се поставят самите фотоволтаици - какви документи се попълват, откъде да се вземат и др.: "С Българската соларна асоциация обмисляме да направим и списък с професионални фирми - както членове на асоциацията, така и местни, които имат капацитет вече за инсталация, поддръжка на панелите и спазване на гаранционни срокове."
Гражданите и бизнесът в Бургас ще бъдат подпомогнати в този процес и от енергийния офис, който ще предоставя информация за всички възможни инструменти, които предоставят финансиране за фотоволтаици и др. Трендафилов пояснява, че на този етап са заснети между 3000 и 3500 покрива на всякакви сгради - жилищни, бизнес, хотели.
Общината вече има монтирани панели на няколко детски градини и на самия покрив на голямата си сграда след ремонта, което драстично намаля сметките за електричество. 
В момента масово юридически лица и граждани обследват възможността да си монтират фотоволтаици, за да избегнат огромните сметки за ток, особено в търговските обекти, където се ползва промишлен ток. 
За два магазина се плащат сметки от 14 000 лева на месец. Инвестицията за фотоволтаици е около 150 000 лева за два търговски обекта, но пък след това се възстановява.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и