Петък, 09 Дек 2022
    
Царево

Собственици на парцели в Синеморец излизат на протест

  09.09.2022 15:51  
Собственици на парцели в Синеморец излизат на протест

Над 100 собственици на земи в урбанизираната територия на местност „Поляните" в село Синеморец, община Царево, излизат на протест. Те ще блокират моста над река Велека на 11 септември 2022 г. в 11.30 часа. Причината е, че не могат да ползват имотите си в този район и искат да потърсят защита от всички държавни и общински институции за нарушените им права, съобщиха организаторите на протестите. 

Собствениците имат проекти за изграждане на едноетажни и двуетажни вили, а не на хотелски комплекси, които няма да загрозят местността и не могат да се квалифицират като презастрояване, се твърди в съобщението им. 

Под необоснования и произволен натиск на зелените организаци държавните институции от години препятстват развитието на района, въпреки че по силата на държавната санкция парцелите имат урбанизиран статут от близо 25 години, обстоятелство, което доказват изрядните документи", се казва в съобщението.

Собствениците подчертават, че тези терени не представляват защитени територии или пясъчни дюни и не застрашават биоразнообразието в региона.

Протестът цели институциите да предприемат действия за защита на законните правата на собствениците, както и да не допускат привилегировано третиране на онези, които са се възползвали от безвластието и вече са построили незаконно и безнаказано огромни постройки.

"Нерегламентирано е и присъствието с палатки, автомобили и кемпери на зелени активисти, които употребяват токсични вещества и замърсяват територията в ущърб на обществения интерес, се казва още в писмото на организаторите на протеста. 

При него на 11 септември ще бъде блокиран моста над река Велека край Синеморец.

Източник: „24 часа“


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и