Неделя, 25 Сеп 2022
    
Култура Созопол

12 художници рисуват, вдъхновени от Созопол до 12 септември

  09.09.2022 11:31  
 12 художници рисуват, вдъхновени от Созопол до 12 септември

12 доказани и ярки имена в съвременната живопис от България и чужбина ще рисуват, вдъхновявани от морето и архитектурата на Созопол до 5 до 12 септември.

Аглика Гайтаникова, Вахит Акан, Владимир Запрянов, проф. Зелиха Агджаоглу, деканът на факултета по Изящни изкуства към Анадолския университет в Турция, Камбер Камбер, проф. Мелиха Тюзюн – декан към Тракийския университет в Одрин, Милена Костуркова, Огнян Кузманов, Петя Папазова, Стефан Чурчулиев и Христо Николов са сред доказаните автори, които са включени в селекцията на VII издание на международния пленер на Недин „Созопол“.

Известната българска художничка и организатор на събитието, Ангелина Недин ще бъде и куратор на представителната изложба, в която ще бъдат представени творбите на авторите. 

Премиерата ще се състои на 11 септември, неделя от 18.00 часа в откритото пространство срещу Амфитеатъра в Стария град.

За разлика от предходни издания, когато преобладаваха доказани имена от руската и френската школа, този път фокусът е върху автори от Южната ни съседка.

„Турция се развива изключително динамично в тази посока и заема все по-категорично място сред ярките творци на световното визуално изкуство. Затова за нас е чест, че тази година успяхме да привлечем толкова добри художници и силни фигури в съвременното изкуство“, сподели Ангелина Недин.  

Пленерът „Созопол“ през годините е събирал множество световно известни живописци, а заедно с тях и едни от най-големите колекционери и галеристи на Европа.


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. Тодор Кантарджиев: Вече може да си отдъхнем от COVID
  25.09.2022 09:51      

Вече можем да си отдъхнем и както каза Световната здравна организация краят на пандемията се вижд