Понеделник, 05 Дек 2022
    
Несебър

С тържествени шествия беше открит новият сезон на Фестивал Тракийски Мистерии

  05.09.2022 13:45  
С тържествени шествия беше открит новият сезон на Фестивал Тракийски Мистерии

С тържествени шествия беше открит новият сезон на Фестивал Тракийски Мистерии 30-31 август - Стария град Несебър, 30 септември - Античен театър Пловдив.

Уникалното по рода си събитие се утвърди като най-мащабната изява на културата, духовността и традициите на Тракийската цивилизация по нашите земи.

И двата фестивални дни в Несебър започнаха с многолюдно тържествено шествие, преминаващо през улиците на Стария град. Преди откриването на фестивалните творчески ателиета, посетителите имаха възможност да разгледат и обновената изложба с монументални платна „Тракийски Мистерии“ на дигиталния артист Диляна Ангелова.

Творческите ателиета, организирани в територията на фестивалното пространство, потопиха присъстващите в духа на античните тракийски тържества. Всеки имаше възможност да се премени с автентична празнична одежда. Приготвяни бяха обредни хлябове, подпечатани със специални печати за хляб със свещени знаци.

Огромен интерес предизвика ателието, в което писари на място изписваха оброчни плочки на древното тракийско руническо писмо. Така всеки, който пожела, можа да запечата върху амулет свое съкровено желание и да призове сили за подкрепа.

Жадните да се задълбочат в свещения „боготворчески“ език на траките и закодираните послания в обредността и традициите, запазени и до днес във фолклора ни, се срещнаха в лекцията на Института по Т-наука и Ателие за Традиции и Фолклор „Еподе“.

Кулминацията на всеки от фестивалните дни беше вечерният интерактивен спектакъл-възстановка на тракийски образци – митологеми, обреди, музика, хореография, слово, свято пространство. Сред неповторимата атмосфера на древните руини, измерението на победата и красотата нахлу в прозаичния свят на злободневието.

Първата вечер беше представен „Мистерия на Тракийския Херос“. Зрителите съпреживяха победата на  Свещения Херос, възвръщащ битието в Реда, отвоюван от враждебните сили на хаоса. Във втората вечер на сцената на античния амфитеатър с „Тракийска Мистерийна Драма“ оживя тържественото увенчаване на Победилия Херос с Невястата - в присъствието на царските инсигнии и Свещения кивот на предците.

Тазгодишното издание на Фестивал Тракийски Мистерии се провежда на три основни сцени: Старата митрополия „Света София“ и Античния амфитеатър в Стария град Несебър, и за първи път през септември в Античния театър на Филипопол (Пловдив), и съпътстващи локации.

Очаквайте фестивалния ден и заключителния спектакъл на сцената на Античния театър в Пловдив на 30 септември.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и