Неделя, 04 Дек 2022
    
Царево

Кой стана цар на рибената чорба в Царево

  04.09.2022 12:28  
Кой стана цар на рибената чорба в Царево

За 13 път фестивала на рибата събра хиляди любители

Силвия Шатърова

 

Уникален рибен фест събра за 13 -и път любители на рибата и купона в Царево. Хиляди се стекоха на пристанището в града, за да хапнат риба, морски дарове и чорби и да се забавляват  с изпълнителите на сцената.

За 13 път Царево бе домакин на традиционния рибен фест, който сложи началото на куп подобни прояви  в градовете на крайбрежието.

Точно в Царево бе прощъпулника на този вид кулинарни прояви преди 13 години, а  центърът на вниманието -рибата и рибената чорба.
Фестивалът бе открит от кмета Георги Лапчев, който заяви, че и тази година времето е било с организаторите и зрителите и прогнозите за дъждове не са се оправдали. “Имаме дъжд от слънчеви лъчи”, каза той.

Състезанието и този път кой да е цар на рибената бе оспорвано. Пет отбора мериха сили, напътствани от топ кулинара Ути Бъчваров, който бе и председател на журито. В него влязоха още кметът Георги Лапчев, писателият Любен-Дилов-син, актьора Ивайло Захариев, който е по-известен като Мартин от филма “Под прикритие”.

Журито дегустира

Петте отбора имаха за задача да приготвят уникална рибена чорба, така че тя да впечатли жури и присъстващи.

Отборите още малко преди 17 часа запретнаха ръкави и се приготвиха за кулинарното шоу. Тази година в надпреварата се включиха отбора на местните рибари, отбор от село Драгоево, които се включват за пореден път и заслужиха аплодисменти, затова че приготвиха супа от речна риба, отбор “Корморан” от село Атия-приятели, които всяка събота си приготвят рибена чорба и решиха да я покажат пред публика.  В състезанието участва и артистично-писателския отбор –„Морско дъно“, в основата му са писателката Гери Турийска и Ясен Козев, които цяло лято са в Царево и промотират в лятното кино там българската култура и артисти.

Калкан, лефер, морска лястовица бяха в основата на тяхната чорба, която впечатли журито.

Отбор  ВелоЦарево също се включи в състезанието.

Докато кулинарите приготвяха ястието, Ути Бъчваров заедно със своя екип показа традиционните миди по царевски. Ориз, 40 кг миди, бульон и подходящите подправки бяха поставени в огромния тиган и непрекъснато бъркани.

По това време другият водещ Ники Станоев посрещна участниците във велопохода -Царево-Лозенец-Царево, които преминаха по новата велоалея.


 

След час и половина рибените чорби в състезанието бяха готови, а журито -твърде затруднено.

В крайна сметка за уникален вкус наградата отиде при артистичния екип Морско дъно, а за артистично присъствие на феста -грамотата бе за отбор Корморан”.

Грамота за побеителя "Морско дъно", получи я капитанът -Ясен Козев

Отбор "Корморан"

Рибена чорба имаше за всеки желаещи, за поредна година извън класацията, но с вкусна чорба се включиха и матросите от ВМС, които бяха готови и старателно раздадоха на всеки един желаещ, паелята на Ути достигна до всеки, който се нареди на опашка за нея.
Веднага след това на сцената се качиха "Оги 23", Джереми и Дичо, празнична заря озари небето над Царево малко преди полунощ, а след това купонът продължи по гръцки с Мария.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и