Петък, 02 Дек 2022
    
Камено

РИОСВ – Бургас одобри изграждането на крематориум в Камено

  02.09.2022 16:46  
РИОСВ – Бургас одобри изграждането на крематориум в Камено

РИОСВ – Бургас одобри изграждането на крематориум в Камено. След близо 4-годишна процедура и разменяни  94 пъти писма и документи между инвеститорите и РИОСВ – Бургас като контролен орган, на 25.08.2022г беше издадено положително Решение по ОВОС за инвестиционно предложение „Изграждане на парк за кремации и урнополагане“ в частен имот в землището на гр. Камено, Област Бургас.

„Единствените притеснения на малобройните противници на нашия проект бяха именно свързани с това, дали крематориумът ще има негативно влияние върху околната среда. Надявам се сега, след положителното Решение по ОВОС на единствения компетентен държавен орган в случая РИОСВ – Бургас, който в хода на процедурата е получавал редица становища от другите държавни институции, за да вземе това решение, да се увеличи кръга на хората, които мислят модерно и желаят реализирането на този проект“, заяви Кристиян Киров, управител на фирмата инвеститор.

Сега на ход е Община Камено, която трябва да допусне изработването на ПУП, за да продължат напред процедурите по проекта. Инвеститорите са отправили покана до кмета на Община Камено Желю Вардунски да определи състав на делегация, която да посети няколко европейски града, където има изградени подобни крематориуми, като по настояване на фирмата инвеститор, в делегацията би следвало да участват представители на Обс – Камено, експерти еколози на Община Камено и представители на гражданския инициативен комитет, които са против реализирането на проекта за крематориум в Камено.

„Ако поканата ни не бъде приета ще си помислим, че броженията срещу проекта ни далеч не са с екологични подбуди и добри намерения, а зад тях стоят други мотиви, които обаче не е редно да възпрепядстват свободната стопанска инициатива и законни инвестиции като нашата. Ще бъде много лошо ако по този начин се подходи към добрите ни намерения, но лично ние не вярваме, че в такъв отказ има логика“, коментираха от фирмата инвеститор.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и