Петък, 02 Дек 2022
    
Созопол

Стари созополски зевзеци и места „намигат“ от фотоси

  02.09.2022 10:12  
Стари созополски зевзеци и места „намигат“ от фотоси

Някога созополчани са имали професии и работа в града, а сега поминъкът им е свързан с курортистите

Градините и лозята им са продадени и застроени  

 

 

 

Созопол има нужда от тази изложба, за да почувстваме едно безвъзвратно отминало време с емоциите на хората и духа на града. Така всеки созополчанин ще знае какво иска за своя град сега и в бъдеще, заяви председателят на Общински съвет Созопол-Георги Пиневол при официалното откриване на изложбата "Старият Созопол - 40 години назад".

Авторът на снимките, журналистът Иван Бакалов благодари на Георги Пинелов за гостоприемството и възможността да представи своята изложба пред созополчани, в която са подредени снимки, правени в периода между 1983 г. и 1987 г. "Тогава все още можеше да се усети автентичният дух на града. Днес атмосферата на стария Созопол вече е разрушена по няколко причини.Някога созополчани са имали професии и работа в града или в Бургас, а сега поминъкът им е главно свързан с курортистите. По-рано са се грижили за градини и лозя, които днес са продадени за вилни зони и са застроени", заяви Бакалов и изрази надежда посетителите да усетят топлината и артистичността на онова време.

Гости на официалното откриване на изложбата, която е подредена във фоайето на Общинския съвет бяха заместник кметовете инж. Румен Кисьов и Тодор Дамянов, както и актьорът Досьо Досев и много жители и гости на Созопол. Някои от посетителите разпознаха свои съграждани на снимката, други споделиха спомени за някои от емблематичните тогава места за Созопол.

Ако желаете да се потопите в атмосферата на стария Созопол, запазил уюта на калдъръмените улички с художниците, бабите с домашното сладко от смокини и скърцащото дюшеме на квартирата, заповядайте на изложбата на журналиста Иван Бакалов. Тя ще гостува до края на месец септември и може да бъде разгледана всеки делничен ден от 8.30 до 17.00 ч.

Авторът на снимките от изложбата Иван Бакалов е завършил е журналистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски", където е преподавал пресфотография. Работил е като репортер и редактор във вестниците "1000 дни", "24 часа", "Сега", "Новинар", бил е постоянен автор на в. "Труд", сп. "Биограф" и др. Основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg. Автор е на книгите "Тодор Живков - власт, свидетели, у,частници" (2021 г., изд. "Кръг"), "В сянката на Борисов" (2011 г., изд. "E-press"), "До Чикаго и напред On Route 66" (2013 г., изд. "E-press") и др.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и