Петък, 02 Дек 2022
    
Карнобат

„Ориент експрес” премина през Карнобат

  02.09.2022 10:07  
„Ориент експрес” премина през Карнобат

„Ориент експрес” ни пренесе назад във времето. Винтидж стилът на композицията създаде ренесансова атмосфера на карнобатската жп гара, пишат колегите от вестник "Карнобатски глас". Датата е 30 август. Часът 23:30. Най-луксозният влак в света спря на 4 коловоз и престоя около 40 минути на гарата, след което потегли към Турция. „Ориент експрес” привлече погледите на десетки карнобатлии, които посрещнаха легендарната влакова композиция в късния час.  Първите, които слязоха от него бяха трима стюарди, машиниста и началника на влака. Чакащите нямаха търпение да надникнат зад завесите на прозорците и да се снимат до „Ориент експрес”.

С радост установихме, че машинистът и началникът на влака са българи. Те бяха изключително развълнувани. Споделиха, че за първи път им се пада честта да се докоснат до ренесансовия дух. Чувстват се специални и са силно впечатлени от интериора във вагоните. Най-голямата атракция за всички бяха облечените в сини костюми стюарди. Антонина, Стефано и Рори не отказаха на желаещите да се снимат с тях и да си поговорят. Разказаха ни, че чувството да работят в „Ориент експрес” е невероятно, като да пътуваш назад във времето. Не пропуснаха да отбележат, че във влака е сниман първият филм по романа на Агата Кристи „Убийство в Ориент експрес” през 1926г. „През цялото време се наслаждаваме на уникални гледки. Навсякъде е красиво. България е красива. Има любезни хора, прекрасна природа и добри вестници”, шеговито подчертаха те.

Проявяват желание дори да пренощуват в страната ни в близко бъдеще. Молдовката Антонина сподели, че е посещавала курорт „Златни пясъци” и е впечатлена от плажа. Тя работи за втора година във влака и в момента е стюард във вагона, в който е била Агата Кристи. Италианецът Стефано е главен стюард и е на тази длъжност вече 6 години. Англичанинът Рори е стюард също от 6 години. И тримата все още свикват с чувството да бъдат посрещани от толкова много хора на гарите. В България и Румъния има най-голям интерес да бъде видяна луксозната композиция.

„Ориент експрес“ пътува по линията Париж-Истанбул веднъж годишно. Този маршрут е най-желан. Пътниците слизат и разглеждат Будапеща, Букурещ и Истанбул. През последните две години заради пандемията 6-дневното пътешествие не се състоя. Луксозната композиция е от 15 вагона, от които три ресторанта, един бар и спални вагони. Около 90 са пътуващите. За тях се грижи персонал от 42 -ма души. На борда е забранено да се носят джинси, независимо колко известен или състоятелен е пасажерът. А за вечерята във вагон ресторанта се изисква спазването на строг дрес код – вечерни рокли, смокинги, папийонки. За класата, стила и безупречното обслужване, цената на приключението е около 8 хил. евро.

Началото на пътуването е на 4 октомври 1883 година с първия маршрут, съединил Запада и Изтока. Създател на „Ориент експрес“ е белгиецът Жорж Нагелмакерс. Името на влака пътниците измислят спонтанно. В онези времена, а и до днес този воаяж се е смята за едно от най-незабравимите и авантюристични пътешествия.

По различно време сред пасажерите са били Греъм Грийн, Сидни Шелдън, Иън Флеминг, Агата Кристи, Елизабет Втора и много други знаменитости. Най-известният му машинист е цар Борис III, който е управлявал машината на територията на България. Баща му, цар Фердинанд Сакскобургготски, също е карал влака, но неговият стил на управление е водел до оплаквания от страна на пасажерите. Откакто реставрираният „Ориент експрес“ бе превърнат в туристическа атракция, е прекосил 12 пъти Европа. През 30-те години на ХХ век влакът е спирал и в София, както свидетелства Агата Кристи.

И до днес Ориент Експрес не е просто пътуване, а взрив от преживявания. В това се корени неувяхващата му слава.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и