Вторник, 29 Nov 2022
    
Айтос

Огромен брой желаещи да осиновят изоставеното бебе в Айтос

  30.08.2022 11:47  
Огромен брой желаещи да осиновят изоставеното бебе в Айтос

Пети ден опитите на полицията да намери майката не дават резултат

 

Огромен интерес от желаещи да осиновят малката Антония, която бе изоставена преди дни на улица в град Айтос от своята биологична майка. Хора от цялата страна буквално засипаха със запитвания социалните служби, родилното отделение на бургаската болница и дори мъжа, намерил новороденото, предаде кореспондентът на Нова ТВ Елена Танева.

В четвъртък, малко преди обяд, 41-годишният Дамян обичайно се прибира да обядва в дома си. Пред вратата на улица „Алеко Константинов” в Айтос вижда нещо необичайно.

„Помислих, че е кукла и си казах, че ще я преместя, защото някой я е изхвърлил. А всъщност беше детенце, което взе да мърда и тогава разбрах, че трябва да подам сигнал към органите на реда”, разказва Дамян Тодоров.

Той звъни на Спешна помощ, а пристигналите парамедици установяват, че бебето е момиченце. 

Според неонатолозите бебето е родено броени часове по-рано в 36-а гестационна седмица. Oткарано e в родилното отделение, където получава и името си.

„Когато доведоха детето, акушерките от Бърза помощ му бяха избрали име Спасена. Аз се възпротивих на тази стигматизация на детето. Когато се върнах след 10 минути, се оказа, че са го кръстили на мен”, разказа д-р Антонио Душепеев, завеждащ родилно отделение към УМБАЛ-Бургас.

В документацията детето е записано като Антония Намерена Неизвестна и, тъй като тежи едва 2 кг и 200 грама, е настанена в кувьоз. Момиченцето е здраво и с добри показатели.

Пети ден обаче опитите на полицията да намери майката не дават резултат. След разпити в Айтос и близките села униформените изключват версията момиченцето да е дете на някой от постоянно живеещите в региона.

„Твърде е възможно тя да е на преминаващи селскостопански работници, които до този момент са били ангажирани с прибирането на арпаджик и сливи в района. Възможно е, след раждането, майката да е използвала превоз, заедно с други хора от малцинствените групи, които са се оттеглили във вътрешността на страната. Там започва активният сезон по прибирането на грозде”, обясни Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР Бургас.

Интересът към осиновяването на малката Антония расте. В болницата са получени десетки обаждания от желаещи да приютят изоставеното момиченце, а мейлите и съобщенията към служители на Агенцията за закрила на детето продължават на пристигат. От администрацията са категорични, че процедурата по осиновяване изисква дълго проучване за годността на кандидат- осиновителите и изисква време.

„Няма как да се случи от днес за днес. Има законови разпоредби, които трябва да се спазят. Не става бързо. В конкретния случай въобще не говорим за осиновяване на малолетната, затова моля гражданите да не звънят по телефона, да не пращат писма, тъй като са предприети всички необходими действия и дай Боже да се случи най-доброто за детето”, каза Диана Врабчева, началник отдел „Закрила на детето” в гр. Айтос.

Засега Антония Намерена Неизвестна ще остане в бургаската неонатология, а след нужния период за наблюдение ще бъде настанена в Дом за медико-социални грижи за деца в Бургас.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и