Петък, 25 Nov 2022
    
Малко Търново Мнения

Илиян Янчев, кмет на Малко Търново: Бежанският поток е добре организиран, контролира го турската мафия

  26.08.2022 11:55  
Илиян Янчев, кмет на Малко Търново: Бежанският поток е добре организиран, контролира го турската мафия

Нито един местен няма заловен или осъден за каналджийство и помощ при нелегалния трафик

Дона МИТЕВА

Потокът от мигранти се е увеличил драстично, твърди Илиян Янчев, кмет на най-уязвимата община от Бургаска област – Малко Търново. Ако преди са преминавали по-малки групи от хора, то сега един път броят на нелегалното преминаване през границата се увеличава  и втори път групите стават все  по-големи.

„В началото повечето мигранти бяха жени и деца и бягаха по политически причини, то сега те са млади мъже и са икономически мигранти, които търсят по-лесен начин на живот. Просто ние сме на пътя им. За жалост или за радост - тяхната цел не е да останат в България. Дори е обидно, че не възнамеряват да остават  у нас. Тяхната цел е Западна Европа. Ако всички те отидат и трайно се настанят там, това няма да е същата Европа“, смята Янчев.

Що се отнася до местното население кметът е категоричен, че той, заедно с граничните полицаи са си свършили добре работата и всеки знае как да реагира при забелязване на мигранти.

"Проблемът датира от преди повече от 7 години. Да, хората се страхуват, защото постоянно се водят разговори  по темата. В момента е най-силният пик, такова нещо не сме виждали. Дори последните сигнали за мигранти, които бяха подадени, са от деца, които прекарват ваканцията си при баба и дядо", обясни Илиян Янчев. Като доказателство за лоялността на местните и тяхната помощ към Гранична полиция, кметът изтъкна факта, че нито един местен няма заловен или осъден за каналджийство и помощ при нелегалния трафик.

По негови думи  нелегалното преминаване през границата е контролиран процес. „В никакъв случай не може да говорим, че става дума за организация само тук  у нас. Всичко идва от Босфора и е работа на турската мафия. Политическата нестабилност както в Турция, така и у нас допринася тези групи да бъдат все по-големи и каналите да работят като добре смазани машини. Случайни работи няма", категоричен е той.

В изявлението си за „Черноморски фар“  кметът на Малко Търново   защити работата на "Гранична полиция" : „В никакъв случай не трябва да бъде прехвърляна цялата отговорност само на тях. Тези хора са непрекъснато на терен и правят всичко, което е по силите им. Смятам, че трябва да има воля за законодателни промени, както наши, така и в ЕС, които да въведат строги наказания, а не каналджии да се отърват с условни присъди или пък да лежат в затвора година две и като излязат на свобода отново да се заемат с тази работа", коментира още той.

Ако България отново не седне на масата на преговорите с Турция, трафикът няма да може да бъде овладян, смята кметът на малката община и допълва, че трагичният инцидент в никакъв случай не трябва да се превръща в предизборна тема, върху която да се упражняват кандидатите за Народното събрание. Нужни са законодателни промени.

„Боли ме, че сега много хора се упражняват да говорят по темата и използват трагедията и на гърба на  граничните ще построят предизбортиге си кампании. Не може един месец всеки да се изказва по темата с мигрантите и като минат изборите тя отново да бъде захвърлена в чекмеджето на някое бюро. Само ще припомня работата на Елена Йончева, която обикаляше по съоръжението, снимаше, сега  като е евродепутат не съм чул да е направила нещо по мигрантския въпрос“, даде пример кметът.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и