Събота, 26 Nov 2022
    
Бургас Култура

В Бургас отбелязаха независимостта на Украйна

  25.08.2022 13:08  
В Бургас отбелязаха независимостта на Украйна

С концерт  в Културен център „Морско казино” бе отбелязан Деня на независимостта на Украйна - 24 август. Представители на украинската общност в града и гости се събраха в препълнената зала „Петя Дубарова”, за да почетат националния празник и да покажат съпричастност към украинския народ по време на руската агресия. Събитието бе подготвено с подкрепата на  Почетното консулство на Украйна в Бургас и Културно образователен център „Burgas Voices”. В него взеха участие професионални артисти и талантливи деца от Украйна. Специална изложба бе наредена от художничката Юлия Красовска, посветена на традиционните обредни празници в Украйна. Украински и български младежи от 9 до 17 години, нейни ученици, създадоха 26 илюстрации, символизиращи четирите сезона. От март тази година, в създаването на платната са взели участие и деца-бежанци. Изложбата е реализирана по проект „Обреден календар на Украйна“ с ръководител Валерия Левкивска.

От името на Почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов бе прочетено поздравително слово: „Днес Украйна е по-независима от всякога. Тя избра пътя на демокрацията, защото знае, че нейното място е в Европа. Украинците го доказват като плащат висока цена и проливат кръвта си за своята независимост”.

Почетното консулство на Украйна в Бургас е пряко ангажирано с подпомагането на бежанците - не само с осигуряването на директни помощи, но и тяхната интеграция, осигуряване на работа, подслон, училище и детски градини за най-малките.

Сред официалните гости на събитието беше началникът на отдел „Култура“ в Дирекция „Култура и връзки с обществеността“ при Община Бургас  Петър Парушев.

"Украинските граждани заемат особено място в нашия град от години насам. Вписват се успешно в културния и обществен живот на Бургас. Вярвам, че бежанците, които пристигнаха тази година, ще успеят също да намерят своето място тук.", заяви Парушев.

За финал, с жива "верига на единството" присъстващите на събитието се обединиха, за да покажат, че всички хора са свързани и имат една единствена цел – Мирът.

Бургаска област е тясно свързана с украинския народ – емоционално и културно. Тук постоянно живеят стотици украински граждани, всяко лято областта се посещава от стотици хиляди украински туристи. Бургас е едно от първите убежища на хилядите майки, деца, възрастни хора, които бягат от войната и намират своя нов дом тук.

Към момента в област Бургас временна закрила са получили около 9 хиляди украински граждани.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и