Събота, 19 Nov 2022
    
Малко Търново

Стотици родолюбиви българи се събраха на Петрова нива

  20.08.2022 22:46  
Стотици родолюбиви българи се събраха на Петрова нива

Стотици българи се стекоха на Странджанското оборище тази вечер, за да се преклонят пред саможертвата на илинденци и преображенци.
Патриоти, родолюбци застанаха пред паметника за зарята -проверка, а преди това за заупокойната молитва, отслужена от бургаско духовенство.
Вицепрезидентът  Илияна Йотова уважи тържеството, както и министърът на отбраната -полк. Димитър Стоянов. Редица политици от различни политически сили също почетоха паметната дата. Сред официалниге гости бяха  председателят на Тракийските  дружества в България Красимир Премянов, председателят на партия „Възраждане“-Костадин Костадинов, председателят на новата партия „Български възход“-Стефан Янев, водачът на листата на БСП за Бургас-Петър Кънев, общинският лидер на БСП -Бургас Живко Господинов, областния лидер на ГЕРБ и кмет на Поморие Иван Алексиев, председателят на АБВ-Румен Петков.
Домакин на тържествата бе кметът на Малко Търново-Илиян Янчев, държавната власт на областно ниво бе представена от проф.Мария Нейкова-областен управител.


"Петрова нива" остава ярък символ на идеала за обединение. В 119-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в Странджа ни посрещна най-ясният месец, най-чистото родолюбие, хора, изпълнени с чувство на гордост, пазители на традициите и историята. Ден-надежда, че няма да позволим на времето да заличи спомена. Нека бъдем горди и единни, в мирни дни на стремежи и съзидателност.
Водете децата - на Петрова нива, на Шипка, разказвайте им, разлиствайте заедно страниците на историята, за да им скъпо, свидно и да растат достойни българи, призова областният управител проф.Мария Нейкова.
Кметът Илиян Янчев бе емоционален в думите си: 

Благодаря на всички Вас, че днес сте те тук, за да отдадем заедно заслужена почит на героите от Илинденско-Преображенското въстание, тук, на Петрова нива, паметникът, от който се вижда свободата. 119 години изминаха от онзи паметен ден, в който буйната кръв на македонските и тракийските българи разпали бунта. В онази съдбовна нощ хиляди извикаха гордо в лицето на империята: "Ние не сме вече рая". С гордост, смелост и отдаденост заявиха своето желание пред Европа и пред света. Тук, на това място, смелите преображенци изрекоха клетвените слова. Тук завинаги се отрекоха от всички световни добрини, от жена, деца, родители, роднини, приятели и се отдадоха всецяло на освободителното дело и обещаха, че ще понасят с мъка всички злочестиви лишения и мъки без да се обръщат назад. От този миг те вече не живееха за себе си, те живееха за светлия блян за свободата, която ще дарят на потомците си и умираха в името на този идеал. Истински белег на святост е да отдадеш себе си в името на другите, в името на едно зачимо дело, което ще допринесе за благото на народа ти. Най-чистата и свята саможертва! Днес ние потомците на преображенци пазим спомена на техните светли идеали, спасяваме от разруха стълбовете на миналото, на които се крепи националното ни достойнство и пламъкът на родолюбието. На олтара на отечеството принасяш в жертва себе си! Така се извоюва свободата, друг път – няма“, говори пред присъстващите той.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и