Неделя, 25 Сеп 2022
    
Малко Търново

Честваме 119 години от Илинденско-Преображенското въстание

  20.08.2022 12:45  
Честваме 119 години от Илинденско-Преображенското въстание

Традиционният Национален възпоменателен събор, посветен на Илинденско-Преображенското въстание се провежда  днес  в историческата местност Петрова нива край Малко Търново.

На това място преди 119 години е взето решение за обявяване на бунта. В конгреса, останал в историята като Странджанското Оборище, вземат участие над 300 души делегати, войводи и четници.

В чест на годишнината  се провежда  научна конференция. Темата е „110 години от Балканската война – пътят към свободата“. Открит урок прави  историкът Стоян Райчевски.  А възстановка ще припомни героичните моменти от боевете по време на Илинденско-Преображенското въстание.

Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци ще бъде отслужена вечерта. С нея ще започне възпоменателното тържество и традиционната заря-проверка.

Съборът ще приключи с Празничен концерт.

Националният възпоменателен събор се провежда под патронажа на президента Румeн Радев.

В честванията се очаква да се включи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Знае се, че особено в година на избори, но и не само тържаствата на Петрова нива  слагат началото на активния политически сезон. И днес на събора се очаква да се появят много политици и къндидати за народни представители  в предстоящата политическа надпревара.

По не потвърдена информация на честването тази вечер на Петрова нива ще бъде и Стефан Янев, лидерът на една от най-младите партии "Български възход".


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. Тодор Кантарджиев: Вече може да си отдъхнем от COVID
  25.09.2022 09:51      

Вече можем да си отдъхнем и както каза Световната здравна организация краят на пандемията се вижд