Четвъртък, 17 Nov 2022
    
Бизнес

Министър Илин Димитров ще се опита да смени борда на Слънчев бряг АД

  18.08.2022 17:20  
Министър Илин Димитров ще се опита да смени борда на Слънчев бряг АД
Златко Димитров
  bgtourism.bg

Служебният министър на туризма Илин Димитров ще се опита да смени ръководството на "Слънчев бряг" АД, което стопанисва инфраструктурата в най-големия ни морски курорт. "Предстои да свикам общо събрание, за да направим персонални промени в борда на дружеството", заяви пред TravelNews министър Димитров. Според него трябва да се направят смени и държавата в лицето на Министерството на туризма да има свои представители. Неговият предшественик Христо Проданов (БСП) се опита да направи безуспешно промени, но беше блокиран от миноритарните акционери в компанията.

Министърът на туризма трябва да извърши смяната чрез общо събрание на акционерите и да вкара нови членове в борда. Сегашният съвет на директорите блокира свикването на събрание чрез процедурни хватки на миноритарните акционери. Държавата държи 75% от акциите в дружеството, а останалите са на частни физически и юридически лица. Миноритарните акционери вече няколко пъти блокираха чрез съдебни дела свикването на общо събрание. Държавата се опитва да смени Съвета на директорите, да промени устава и да направи финансова ревизия и инспекция.

Златко Димитров е изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД вече повече от 12 години, през който период дружеството е на загуба. Излиза на печалба единствено през 2020 г. в размер на 386 000 лв. заради спечелено дело. През 2021 г. отново е на загуба от 707 000 лв., заяви преди време Димитров. Според него издръжката на инфраструктурата в Слънчев бряг излиза 1.5 млн. лв. годишно.  Самият той не може да си обясни как управлява „Слънчев бряг“ АД вече 12 години. „Не мога да си го обясня как съм изпълнителен директор от 12 години“, коментира Златко Димитров пред TravelNews. По думите му е постигнал добри неща в курорта и някои от хотелиерите могат да го потвърдят. Димитров каза, че не може да контролира останалите 25% от дружеството, които са частни и разпределени между 4300 индивидуални акционери и 12 юридически лица.

Златко Димитров в рамките на последната една година е съвместявал длъжността в несъответствие, тъй като успоредно е бил и общински съветник в Несебър от ГЕРБ. Според него обаче няма конфликт на интереси. По време на изслушването през пролетта в парламентарната комисия по туризъм беше защитаван от бившия министър на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова, която ръководи ведомството 6 години и беше упрекната от депутати от бившата управляваща коалиция, че не е направила нищо за излизането на дружеството на печалба.

Съветът на директорите е съставен от 5 човека с изпълнителния директор Златко Димитров и си разделят заплати около 400 000 лв. на година, което прави около 6600 лв. на човек на месец, показа отчетът на „Слънчев бряг“ АД. В дружеството работят още около 24 служители, които взимат средно около 1000 лв. на месец. Тяхната издръжка с допълнителния персонал, който се наема през лятото, излиза към 300 000 лв. на година.

Според хотелиери Златко Димитров е поддържан на поста от Младен Михалев – Маджо, един от лидерите на силовата групировка СИК през 90-те години, от която произлиза и бившият премиер Бойко Борисов. На въпрос от TravelNews дали е поддържан от Михалев, той отрече, но не остана да допълни коментара си, защото беше дръпнат от пиарката си Мария Джерекарова. Чрез фирми Михалев държи дял от „Слънчев бряг холдинг“ АД, който се явява миноритарен акционер с около 10% в „Слънчев бряг“ АД. Той притежава още хотелския комплекс „Хелена ризорт“ в Слънчев бряг. Името на Маджо се обвързва и с концесията на северния плаж в курорта, който беше предоставен на негова приближена фирма от бившия министър на туризма от правителствата на ГЕРБ Николина Ангелкова.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и