Четвъртък, 17 Nov 2022
    
Бургас

Международен ден на фаровете е

  18.08.2022 16:36  
Международен ден на фаровете е

„Черноморски фар“ , посвети няколко свои проекта на морските фарове по Южното Черноморие

 

Днес се отбелязва Международния ден на морските фарове.

По този повод тържествено бе открит и обновения фар в Шабла. На специална церемония там се извърши сдаване на длъжността началник на "Хидрографска служба". Службата е единствената в страната, която изготвя и излъчва навигационни известия до мореплавателите, поддържа система от брегови и плаващи средства за навигационно ограждане, включително седемте основни фара по българското Черноморие.

Денят на фаровете се отбелязва за първи път в Шотландия през 1993 г., а от 1998 година насам инициативата се подема от много държави по света. В наши дни, над 450 фарове в 50 страни подкрепят инициативата, която дава възможност на хората да научат повече за ролята им в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете.

Към отбелязване на празника се присъединява и „Черноморски фар“ и приема 18 август символично за свой празник, защото вестникът продължава да показва вярната посока на читателите в морето от информация.

„Черноморски фар“ е медия, която посвети няколко издания, свързани с морските фарове-"По пътя на светлината", както и няколко изложби на морските фарове по Южното Черноморие.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и