Сряда, 16 Nov 2022
    
Бургас Крими

Криминалисти разбиха схема с луксозни автомобили за 4 млн. лева

  17.08.2022 12:02  
Криминалисти разбиха схема с луксозни автомобили за 4 млн. лева

Екс-ченге – тартор на ОПГ-то

 

Георги РУСИНОВ

 

Схема за 4 млн. лева е била разбита от бургаската полиция във вчерашната спецакция в града. Задържани бяха множество лица, но обвинения са повдигнати на шестима за участие в организирана престъпна група (ОПГ). Това са петима мъже и една жена. Лидер е бургазлия с инициалите С. М. А., на 57 години. Той може да влезе в затвора за от 5 до 15 години. Останалите петима са членове на ОПГ-то и ги грози затвор от 3 до 10 години. Това обясни прокурор Светослав Маринчев на съвместен брифинг с директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Основно участие са взели служителите от сектор „Криминална полиция“ към дирекцията, както и звена специални полицейски сили от полиция и жандармерия. Прокурор Маринчев обясни, че досъдебното производство е изпратено в Бургас след закриване на Специализираната прокуратура.

Вижте част от луксозните возила, иззети при спецоперацията в Бургас

На четирима от обвиняемите са наложени мерки за задържане до 48 часа, като предстои внасянето в съд с искане за постоянните им арести. Другите двама са с подписка, като им е забранено напускането на Република България. Към делото са присъединени две други досъдебни производства, като от Прокуратурата не изключват в последствие да бъдат добавяни и още такива, които са свързани с ОПГ-то.

Престъпната дейност на групата е започнала от ноември 2020-а до и е продължила до разбиването на схемата.

А тя е следната:

Лидерът е отговарял за намирането на крадени луксозни автомобили, или такива предмет на лизингови и застрахователни измами. Возилата се изкупуват, след което им се подменят номерата и се регистрират в КАТ. От там една част са продадени в България, но по-голямата част са били изнасяни през Турция за Арабския свят. За регистрациите на автомобилите са използвани неграмотни и бедни хора. Организацията е била изключително строга, подчерта старши комисар Калоянов.

Адвокати закъсняха за заседание на първото ОПГ в страната след закриването на Спецпрокуратурата

Схемата всъщност никак не е случайна, тъй като мозъкът зад нея е бивш полицай. Разследва се в момента дали има замесени и настоящи служители на МВР. Старши комисар Калоянов посочи, че изцяло е променена дейността по регистрация на автомобили, като на проверките вече не присъстват само ченгета от КАТ.

Стойността на луксозните возила е 4 млн. лева. Общо 39 са откраднатите и обект на схема автомобили, като 11 от тях са иззети и се намират в двора на ОДМВР- Бургас. Средната стойност на един луксозен автомобил възлиза на 100 000 лева.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и