Сряда, 16 Nov 2022
    
Несебър

Хиляди съпреживяха празника на Несебър

  16.08.2022 16:19  
Хиляди съпреживяха празника на Несебър

Празникът на Несебър бе отбелязан с впечатляваща програма, наситена с докосващи и ярки събития. Интересът към него през двата отминали дни показа, че той е успешен туристически продукт, съчетаващ  хармонично църковния празник с различни културни прояви, обединяващ както жителите, така и гостите на града.

Отдаването на почит към Божията майка, закрилница на Несебър, започна на 14 вечерта с Вечерна литургия /бдение/ в храм „Св. Успение Богородично” и тържествено литийно шествие, на които се стекоха множество миряни. Малко по-късно започна традиционния концерт, организиран по инициатива на кмета на общината Николай Димитров специално за гражданите на Несебър в навечерието на големия празник. По време на проявата бяха представени видеовизитки на заслужили с работата си изявени личности. Тази година те са:  Мариана Минчева - дългогодишна директорка на детска градина „Яна Лъскова“- Несебър, професионалист, посветен на неуморната, отговорна и всеотдайна мисия да възпитава най-малките жители, доказала се като един от най-успешни ръководители на образователни институции на територията на Община Несебър; Антони Тодоров – спортист,  завоювал златен медал и шампионска титла на Европейското състезание  по Бразилско джиу –джицу  „European Jiu-Jitsu 2022” IBJJF в Рим през  тази година.  Освен активен състезател, той е и треньор в „Спортен клуб по бойни спортове Несебър“ При него тренират деца, юноши и възрастни, начинаещи и напреднали състезатели; Виктор Байчев – спортист на СК „Бушидо“, завоювал златен медал и шампионска титла на европейското първенство по Карате Киокушин-Шинкиокушин за юноши U18  в Румъния през 2021 г. в най-престижната категория – над 80 кг. Младежът завърши тази година несебърското училище СУ „Любен Каравелов“ с отличен успех и ще продължи да се занимава с любимия спорт като студент в НСА „Васил Левски“.

Кметът на Несебър Николай Димитров лично поздрави отличените личности и им връчи почетни плакети и грамоти за постиженията и успехите им, издигащи имиджа на Община Несебър. Вечерта завърши с концерт на Братя Аргирови, които поздравиха присъстващите с най-популярните си песни, а много от хората в публиката припяваха със звездите.

Програмата на 15 август започна с Тържествена света литургия в храм „Св. Успение Богородично”, където през целия ден миряни препълваха храма, за да се поклонят пред иконата на Божията Майка и да запалят свещ за здраве. В 10 часа пред крепостните стени на стария град беше вдигнат националният флаг от представителна част от Военноморския флот – матроси от Военноморска база Атия, а празничен поздрав към присъстващите отправиха домакинът на празника - кметът на Несебър Николай Димитров, и областният управител на Бургас - проф. д.н. Мария Нейкова.

В късния следобед в Южния парк най-малките се забавляваха с артистите от цирк „Балкански“ на специално организирано за тях детско шоу, което завърши с хапване на вкусен сладолед. Празничната програма продължи с изпълненията на Трио VIVA, които зарадваха почитателите си на сцената на Артиум център.

Вечерната програма се разгърна на две сцени и даде възможност любителите на фолклорните ритми да се насладят на изпълненията на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл на  амфитеатъра, както и на световни и български хитове на концерт на квартет „Белканто“,  които бяха ситуирани на сцената на крепостните стени.

Вдъхновените изпълнения на Свет Радославов  и  Владимир Ампов –Графа на сцената на крепостните стени предизвикаха бурните аплодисменти на почитателите им. Песните на Графа дълбоко разчустваха публиката и  тя пя от сърце заедно със звездата по време на целия концерт.

Кулминация на 15 август бяха визуалните ефекти, сътворени от атрактивно дрон шоу с цветни 3 D фигури и надписи в небето над Несебър, светлинно шоу  и 3D Mapping, проектиран върху крепостните стени. Финал на празника постави впечатляващ музикално-пиротехнически спектакъл, който озари целия залив под възхитените погледи на екзалтираната публика.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и