Понеделник, 14 Nov 2022
    
Бизнес

След срещата при областния управител с кметовете: ВиК да ревизира инвестиции, холдингът да отпусне целева субсидия за язовирите „Ахелой“ и „Порой“

  15.08.2022 15:56  
След срещата при областния управител с кметовете: ВиК да ревизира инвестиции, холдингът да отпусне целева субсидия за язовирите „Ахелой“ и „Порой“

Силвия ШАТЪРОВА

До началато на септември ръководството на ВиК -Бургас трябва да предложи нова инвестиционна програма за Бургаска област, както и да каже от кои проекти евентуално може да  лиши, за сметка на по-евтина вода, като в разчетите са включени и разходите за ремонти,  освен това от ВИК холдинга  да се поиска целево финансиране на двата язовира Ахелой и Порой, които бяха превхълени на дружеството и то трябваше да ги ремонтира, като се оказа, че са направени със обствени средства. Заради това по-късно ВиК холдинга отказа нов кредит на ВиК -Бургас и се достигна до нови цени на водата, преди това дружеството има един кредит, който е за големия ВиК проект и за разширение на пречиствателната станция.

 

 

Областният управител -проф. Мария Нейкова свика  среща между кметове на общини в региона и ръководството на ВиК, за да се мисли как да се намали цената на водата , която от 1 август е 4,38 лв.  По думите й КЕВР са заявили, че тя не може да бъде намалена, но може да се търси друг изход.

"ВиК холдингът по време на заседание на НСОРБ заяви, че има 1 млрд.лева, би следвало да отпусне целева помощ за двата язовира", заяви кметът на Бургас Димитър Николов. Той призова дружеството да бъде по-гъвкаво и да търси грантове и програми, а не само кредити и собствени средства.

След като се предостави  ревизирания инвестиционен план до четири седмици общинските съвети трябва да го съгласуват, след което  трябва да се  даде предложението към КЕВР за промяна цената на водата. В срокове това може да бъде в средата на октомври или началото на ноември. До тогава цената на водата ще остане същата.

Кметовете поискаха да бъдат реални акционери във ВиК асоциацията, е не фиктивни, това обаче преминава през пормяна в законодателството, което на този етап не е възможно заради не работещ парламент. „Тази асоциация е паразитна структура“, заявиха те. Кметът Димитър Николов предложи структурата да бъде управлявана по примера на УМБАЛ-Бургас, която  държавна структура, но общините са реални акционери.

Според кмета на Поморие Иван Алексиев отношението на ВиК е било некоректно след като е заявил, на заседание на КЕВР, че кметове и общински съветници са гласували плана и цената.

Ние сме готови да излезем от Асоциацията на ВиК, защото тя не помага на общините, категоричен бе Алексиев.
„Той припомни, че по времето когато общините са били бенефициенти на ВиК проектите община Поморие е теглила кредит, но не са повишавали цени, все още плащат кредита и нямат нито една авария. В момента Поморие е като швейцарско сирене, в Козичино са на режим, в Ахелой и Медово нямат вода. Всичко е върху нас. Не искаме да сме гумен печат на определени хора“, заяви Алексиев. Той допълни, че община Поморие не е приела инвестицонната програма на ВиК Бургас и нищо от това не следва.

Областният управител проф.Мария Нейкова при предишния си мандат е направила предложение областния управител да бъде освободен от тази несвойствена за него задача и да не председателства Асоциацията на ВиК, защото няма експертност.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и