Понеделник, 14 Nov 2022
    
Бизнес

Над 260 проверки на плажове са направени до момента

  15.08.2022 13:49  
Над 260  проверки на плажове са направени до момента
илюстративна

От началото на сезон лято 2022 до момента броят на извършените проверки на място на морските плажове от длъжностните лица от Министерство на туризма е 261, без да са установени сериозни проблеми. До момента са изпратени 81 предупреждения до наематели и концесионери, във връзка с констатирани нарушения. Наложени са 16 неустойки за констатирани повторни нарушения на договорни задължения.

От началото на летния сезон до момента са съставени 5 акта за установяване на административни нарушения по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Към 15 август 2022 г. охраняемите морски плажове със сключени договори за концесия и наем през летен сезон 2022 са 137 на брой. От тях 88 са възложени на концесия и 49 са отдадени под наем, съобщават от министерството на туризма.

Неохраняемите морски плажове са 94 на брой, 3 са плажовете за природосъобразен туризъм.

Дирекция „Контролна и инспекционна дейност“ осъществява непрекъснато цялостен контрол по изпълнението на задълженията на концесионерите и наемателите по действащите договори за концесия и наем на морските плажове. Осъществява се контрол и върху неохраняемите морски плажове, както и на морските плажове за природосъобразен туризъм или прилежащата им акватория.

Извършват се както планирани, така и внезапни проверки, инициирани след публикации в медиите или по подадени сигнали.

Графикът за извършване на планираните проверки на място за 2022 г. е одобрен от министъра на туризма. Планирани са по две на всеки плаж, регулярно се изпълняват и извънредни. Към днешна дата за някои от плажовете са извършени проверки и повече от два пъти. Освен изпълнение на утвърдения от министъра график, се извършват и контролни проверки за отстраняване на вече констатираните нарушения.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и