Събота, 12 Nov 2022
    
Любопитно

Маргарита Пеева и нейното немско кучешко парти

  13.08.2022 18:08  
Маргарита Пеева и нейното немско кучешко парти

Дона МИТЕВА

Бебе Мила е 1429-ото куче, минало през Animal SOS-Burgas. Тя е само на четири месеца. Намерена е в окаяно състояние в мина „Черно море“. Два вида краста мъчат животинката. С много грижа и любов е оздравена.

За нея важи на сто процента българският лаф: „Роди ме, мамо, с късмет, па ме хвърли на смет“.

Преди няколко дни бебе Мила летя до Германия. Придружава я Маргарита Пеева, която отдава цялото си време и сърце на Animal SOS-Burgas.

За кошмарите и летищните несгоди както на хората, така и на малкото кученце няма да разказваме. Ще насочим вниманието си към един необичаен празник в германския град Есен. На празника бебе Мила тази година не присъства, но със сигурност догодина ще се присъедини.

„Малката Мила бе поета веднага след полета от едно приемно семейство – майка, баща и осемнадесетгодишната им дъщеря, които ще се грижат за кученцето и неговата адаптация в рамките на няколко седмици. Междувременно те ще проведат и няколко срещи с различните хора, които искат да я осиновят. Защото е много важно не само човеците да харесат животинката, а и животинката да хареса двуногите. Така на бебе Мила ще бъде намерен вече постоянен дом в Германия“, разказа Маргарита Пеева.

Среща и прегръдка с Марго. „Когато Емко дойде в приюта, бе толкова малък“, спомня си тя

Освен че тя придружава животното до Германия, има и друга мисия. Заедно с партньорите там - организацията Hope Hunter e.V. и Tako Bello - Hundetagesstätte & Pensionо, който предоставя терена и дома си, проведоха в последния ден на юли прекрасен празник за кучета и техните стопани.

„Организацията, с която си партнираме от Animal SOS-Burgas е Hope Hunter e.V.

Tako Bello - Hundetagesstätte & Pensionе е училище и пансион за кучета, ни предоставят терен за деня на отворените врати.

През 2012 сложихме началото на нашата обща работа с организацията. А подобно парти правим от 5-6 години. Разбира се, всяка година на различна дата.

Целта е да се покаже на обществеността, че защитата на животните е нещо много важно.

От Hope Hunter e.V. предпочитат нашите животни да минават адаптационен период в приемно семейство преди да намерят своите осиновители.

Основателите на организацията Hope Hunter e.V също имат две осиновени кучета от Animal SOS-Burgas 

Демонстрираме коректността между партньорите. Разказваме за усилията, които са нужни едно куче от улицата да стигне до момента, в който да му се търсят осиновители. Както и след това то да намери своя дом, своите хора. Това са безкрайни проверки, синхронизиране на изисквания по българското, европейското и немското законодателство. Това е много и отговорна работа“, разказва Маргарита.

На своеобразния летен празник или Ден на отворените врати са се събирали повече от 200 души. А той продължава от сутринта до вечерта. Едни от гостите си тръгват, други пристигат. Важното е, че никой не скучае.

„За мен най-хубавото бе това, че на празника дойдоха 38 кучета и техните стопани, осиновени от Animal SOS-Burgas. Дойдоха и хора, на които животинките са починали, но те уважиха срещата. Този ден аз видях кучета, които са били в приюта и съм успяла да изпратя в Германия преди 11 години, 8 години. Срещата с тях и стопаните им бе наистина вълнуваща и зареждаща“, обяснява Пеева.

Празникът има богата програма - игри, състезания, лотария, фотосесии за желаещите, базар.

Четири различни щанда привличат вниманието на малки и големи. На първия се предлагат домашни ликьори, мармалади, ръчно изработени сувенири. На втория щанд има книги, CD. Стопаните на животни предлагат неизползвани кучешки легла, каишки, играчки, които може да се харесат за друго животно.

Третият щанд е най-посещаваният – на него има домашно приготвена храна - сладки, кексове, грил наденички. Така гостите остават по-дълго време. Докато опитват от храната, завързват и нови познанства, приятелства.

„През цялото време германците ме разпитваха за Animal SOS-Burgas. Засипваха ме с въпроси къде са намерени животните, как ги отглеждаме. А бъдещите осиновители на наши кучета непрекъснато се интересуваха за характера на дадено животно, за поведението му, за евентуални заболявания. Други искаха да узнаят историята на приюта, как попада едно или друго животно при нас. Трети пък изказваха своето очарование от работата и организацията на партньорството ни“, разказва Маргарита.

 Състезанието

Томболата и фотографът са другите екстри, направили 31 юли незабравим за част от жителите на Есен.

„Местен фотограф подари деня си на животните. От 10 до 18 часа той направи невероятни фотосесии на четириногите, а и на техните стопани“, допълва картината на празника Маргарита, не забравяйки да спомене и обичайните състезания за кучета, където те трябва да преодоляват малки препятствия, да изпълняват команди и накрая - всички получават подаръци и диплом за участие в надпреварата.

Разпалено бургазлийката защитава своите четириноги питомци: „Животните от приюта не са втора категория. Нашият призив е хората да не купуват, а да осиновяват животно“. Освен това често изхвърлени от „добри хора“, са и расови животни, които по волята на двуногия се превръщат в бездомничета. Прибрани в приюта, те имат своя втори шанс да намерят любящи стопани.

Така щастието стига до четири страни – първо, то спохожда спасеното животно. Второ, щастлив е онзи, който го е спасил и полага неимоверни грижи, за да възстанови здравето му, защото често намерените животни са в окаяно състояние. Трето, хората, които отделят от времето, живота си и средствата си, за да бъдат посредници за намирането на нови стопани, също са щастливи. На четвърто място семейството, което отваря сърцата и дома си за четириногия приятел, също е щастливо.

Съвместната работа с отдадените на каузата германци дава възможност на Маргарита да сравнява действителностите тук, при нас и в Германия: „Винаги на първо място казвам: Любовта няма порода - и това го доказват осиновителите. Отношението към животните показва качеството на едно общество. Разликата между България и Германия за жалост е огромна. Там животните се приемат като членове на семейството“.

И у нас започва да се променя мисленето, но има много още да се прави. Маргарита Пеева работи и в тази посока. Намира и свои съидейници. Не толкова много, както в Германия. „Преди ковида участничките в „Мини Мис“ идваха на посещение в приюта и се забавляваха с животните, дарявайки им много любов. Провеждаме и час на класния с някои от бургаските училища“, изброява тя прояви в Бургас.

Преди началото на диненото парти в Animal SOS-Burgas – дарителите, които носят дините

Правила е и ден на отворените врати. На него в приюта се появяват отново “обичайните заподозрени“ – хората, които и в обикновения делник помагат по един или друг начин  за оцеляването на животните, прибрани и обгрижвани там. Сред тях отново има доста германци.

С други думи – далече сме още от един такъв празник, какъвто преди броени дни имаше в немския град Есен.

Във вторник вечерта в Animal SOS-Burgas има динен фест – не за хората – за кучетата. Оказва се, че рунтавите четириноги си падат много по летния плод. Дарители са се погрижили да задоволят тази тяхна страст.

Бебе Мила бе 1429-ото кученце, спасено през април. Техният брой вече може да е стигнал и 1500. Бездомничета, за чиято съдба са виновни хората. Тяхното щастие също зависи от двуногите.

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и