Петък, 11 Nov 2022
    
Несебър

След 12 години битки! Несебър откри супер модерно рибарско пристанище

  12.08.2022 13:44  
След 12 години битки! Несебър откри супер модерно рибарско пристанище

Силвия ШАТЪРОВА

След 12 години битки с процедури и институции Несебър вече има супермодерно рибарско пристанище. То бе открито днес в навечерието на празника на града-15 август. На церемонията присъстваха министърът на земеделието и храните Явор Гечев, областния управител проф. Мария Нейкова, кметът Николоай Димитров,  шефът на ИАРА-Христо Панайотов, шефът на БАБХ-Бургас-д-р Георги Митев, директорът на Морска администрация-кап. Живко Петров, депутати от 47-ото Народно събрание, граждани, рибари.

Кметът на Несебър Николай Димитров посрещна областния управител -проф. Мария Нейкова

 

Шефът на ИАРА-Христо Панайотов, депутатите от 47-о НС-Жечо Станков от ГЕРБ и Златомира Карагеоргиева от ИТН, кап. Живко Петров от Морска администрация бяха сред официалните гости

С реализацията на проекта се оптимизира  капацитетът на съществуващата структура и се осигурява подобряване на условията за улов и разтоварване и се създаде център за първа продажба на риба.

„Близо 12 години процедираме и правим това съоржение, благодаря на моите колеги от общинска администрация, всички отдели, които работиха по този проект през последните 12 години. Започнахме с първите проекти през 2008 година. То се намира в Стария град, който е под егидата на ЮНЕСКО  и има изисквания как да се строи. След това се промени Закона за морските пространства, после Закона за устройството на територията, година след година ходихме по министерства и в Комитета за Световно наследство в Париж“, заяви Николай Димитров-кмет на Несебър.

Той благодари на министрите на земеделието и храните и техните заместници  през годините-Явор Гечев, Георги Събев, Десислава Танева.

Това е един от значимите проекти след пречиствателната станция и претоварната станция, каза още Димитров.

„Аз си спомням 2013 година, когато с кмета на бяхме на същото място и след толкова време съм щаслив, че съм малка част от това цялото нещо, но на администрацията това й е работата. Това съоръжение прави симбиоза между стар град, модерни технологии и екология, крайният ефект е впечатляващ. Чака новата програма, която има важната задача да надгради тези неща“, каза министър Явор Гечев.

 

Водосвет извърши духовенство

 

„Преди реконструкцията пристанището бе с капацитет 30 лодкостоянки, сега е с 121.  Това съоръжение трябва да покаже, че прясната риба, която се изважда от него, има произход, тя е  от Черно море и е прясна риба“, заяви директорът на Пристанищна инфраструктура -Несебър Яни Янулов.

Проектът Реконструкция на рибарско пристанище Северна буна-Несебър“ се финансира по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 година. Стойността му е 8 973 527 лева с ДДС. Той е имиджов и знаков за община Несебър, защото мястото му е на реализация е в Старинен град Несебър и е под специален режим, строителството му е направено под непрекъснат екологичен мониторинг, НИНК. Изграден о епо специфичен начин с прамащи съоръжения, които да не засягат морското дъно и да не го увреждат“,  заяви Галина Бабева-директор на Дирекция „Европейски, национални политики и програми и екология“ към Община Несебър.

В момента приключва проект за почистване на морското дъно. По време на няколко водолазни кампания бяха извадени от морското дъно в Несебърския залин  над 1200 гуми и над 120 предмети.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и