Петък, 11 Nov 2022
    
Бизнес Бургас

Министърът на туризма Илин Димитров: Всеки хотелиер, отворил за бежанци от Украйна, заслужава да получи обещаното от държавата плащане

  11.08.2022 18:07  
Министърът на туризма Илин Димитров: Всеки  хотелиер, отворил за бежанци от Украйна, заслужава да получи обещаното от държавата плащане

Дона МИТЕВА

Казусът с поставените на временна плажна ивица чадъри коментира от Бургас служебният министър на туризма доктор Илин Димитров. „Аз няма как да уредя законово нещо, което го няма. Нека да  видим дали този плаж ще се задържи и тогава ще направим постъпки да го включим в картата и от там нататък да го регулираме. Дали ще бъде охраняем дали ще е под наем… Но в момента това,  за което ние говорим документално го няма. Това е един бонус от природата”.

Малката плажната ивица под Южния парк в Несебър бе за кратко с поставени безплатни чадъри и шезлонги от собственика на близкия хотел.

Ивицата не фигурира в морските плажове у нас, тъй като водата често отнема от пясъка. Тази година обаче морето е благосклонно и ивицата съществува. Но по разпореждане на бившия областен управител Стойко Танков плажните принадлежности бяха премахнати.

Министър Илин Димитров организира работна среща в Бургас с локалната администрация и представители на туристическия бизнес от Южното Черноморие днес.

„Тази година броят на българите, които избраха България за почивка остана стабилен. Миналата година  беше повишен зарди  Ковид рестрикциите. В момента имаме съвсем лек отлив на българския турист, а изходящият ни туризъм бележи ръст, той е над 3 млн. 500 хил. пътувания извън България”. Така министърът на туризма коментира летния туристически сезон по родното Черноморие по отношение на българския туристопоток. Той не пропусна да спомене и фактът, че само преди ден летище Бургас посрещна своя милионен пътник за това лято.

„Спрямо планираните чартъри от март, в момента те са над 70% от очакваното число.  Но имаме и спад спрямо 2019 година с 25%, както  и ръст спрямо 2021 година” обобщи  министърът.

На въпрос за плащанията към хотелиерите, настанили бежанци от Украйна министър Димитров подчерта, че интерес към програмата,  която отново бе отворена  преди месец и ще продължи до края на септември, има.

„Това е един от приоритетите, които си поставихме, имаше много забавени преписки, над 500, имаше и жалби. Денонощно работихме и голяма част от тях бяха вкарани днес в заседанието на Министерски съвет и ще бъдат платени в най-кратък срок. Това ни е приоритет – всеки един хотелиер, който е отворил за бежанци от Украйна, заслужава да получи обещаното от държавата плащане и то в размера, който е реален. Държавата трябва да се прояви като добър стопанин.“, категоричен е министърът.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и