Понеделник, 07 Nov 2022
    
Общество

Лекарство за диабетици изчезва от аптеките заради желаещи да отслабват

  08.08.2022 09:34  
Лекарство за диабетици изчезва от аптеките заради желаещи да отслабват

Медици и пациенти сигнализират - важно лекарство за лечение на диабет изчезва от аптечната мрежа. Причината е повишен интерес от хора, които желаят да отслабнат.

Властите твърдят, че количества има. Аптеки и пациенти обаче казват, че от месеци има сериозен недостиг на препарата, пише NOVA.

“На хората със сериозни заболявания като диабет тип 2 това е крайно важно лекарство и ние не можем да откликнем на търсенето”, посочва Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според лекарите ефективността на този препарат при диабет е много висока. Спирането на лечение пък крие сериозни рискове за здравето на пациента.

„Препаратът е изключително ефективен и трайно подобрява контрола на захарната болест. Категорично рисковете са сериозни от спирането на такъв ефективен клас лекарство в рамките на лечението на пациента”, предупреждава д-р Явор Асьор, който е ендокринолог в „Александровска” болница.

Оказва се, че освен за лечение на диабет, медикаментът се употребява и от хора, които искат да отслабнат. Това води до повишен интерес, а оттам и до остър недостиг.

“На същата фирма има друго лекарство. То е направено именно за тази цел. И то е дефицитно. Но хората предпочитат „Оземпик” заради това, че се слага един път седмично, а не всеки ден. Формира се някаква разлика в цената. Проблемът не е в това, че го използват за отслабване. Проблемът е, че не достига”, твърди Николай Костов.

Експертите предупреждават, че отслабването не е част от характеристиката на препарата.

“Липсват достатъчно данни, че точно този конкретен препарат е достатъчно ефективен за лечение на затлъстяването в сравнение със захарния диабет”, заяви д-р Явор Асьов, ендокринолог, УМБАЛ “Александровска”.

Да се изпише за отслабване означава, че се изписва off-label, „извън характеристиката”. И още - ефективността му при употреба за отслабване също е под въпрос.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че проверки показват, че има наличност на въпросния медикамент в складовете на представителя и на търговците на едро. Остава въпросът обаче защо препаратът не се намира в аптечната мрежа.

“Крайно недостатъчно. Ние например от време на време получаваме по една опаковка в аптека. И то един път в седмицата, един път на десет дни. Разбира се търсенето е многократно по-голямо”, казва Николай Костов.

За да успее да се снабди с нужните инжекции, Стефан Александров започва да търси в чужбина. Там обаче цената на скъпия медикамент вече не се покрива от Здравната каса.

Оказва се обаче, че по информация на здравното министерство, въпросното лекарство не е вписано като дефицитно в България. И не само това - износът му също не е забранен. Властите уверяват, че се очакват нови доставки през август и през ноември.

Лекарите твърдят, че за пациентите има и алтернатива, ако тя е нужна.

„Проблемът действително е сериозен. Но той не е нерешим. В рамките на всеки един индивидуален случай, в рамките на преглед лекар-пациент, той може да бъде решен”, казва д-р Асьов.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и