Понеделник, 07 Nov 2022
    
Общество

Пик на скрита заболеваемост от Ковид, омбудсманът настоява за безплатни тестове

  08.08.2022 08:07  
Пик на скрита заболеваемост от Ковид, омбудсманът настоява за безплатни тестове

В пика на лятната Ковид вълна омбудсманът Диана Ковачева настоява държавата да възобнови безплатните Ковид тестове и ежемесечното възнаграждение на работещите на първа линия медици. Причината - да се избегнат високите нива на скрита заболеваемост.

Д-р Мирослав Спасов има около 3000 пациенти. Споделя, че от около месец пациентите, които идват при него с положителни бързи тестове, са се увеличили двойно. Но заради липса на безплатни тестове, голяма част от заразените остават скрити.

Има скрита заболеваемост. Много мои пациенти ми се обаждат, че са си направили домашен тест, който е закупен от аптека, но аз не съм съгласен. Дори и към днешна дата насочването за бърз антигенен тест, където пациента плаща 20лева, се явява пречка", коментира д-р Спасов.

Омбудсман Диана Ковачева настоява да се върнат безплатните тестовете, тъй като голяма част от хората не могат да си ги позволят.

"Зимата ще бъде трудна, за да избегнем варианта хората да ходят болни на работа, защото не могат да си позволят изследване и този въпрос трябва да се обмисли, но съм сигурна, че могат да се намерят средства", смята тя.

Омбудсманът настоява за връщане на допълнителните 1000 лв., които получаваха медиците за борба с Ковид-19.

Личните лекари също очакват допълнителни средства.

"Финансовите помощи не са малки, тъй като за нас това е извънредна работа допълнително полагаме усилия по проследяването и постъпването им в болница", коментира д-р Спасов.

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и