Неделя, 06 Nov 2022
    
Бизнес

Войната не доведе до отлив в туризма, твърди Румен Драганов

  07.08.2022 14:50  
Войната не доведе до отлив в туризма, твърди Румен Драганов

“Цените на туристите са гарантирани. Имаме цени, които са платени по договор от 2021”, обяснява доцент Румен Драганов, който е директор на Института за анализи и оценки в туризма по bTV. Според него, ударът от инфлацията ще е само за бизнеса, докато потребители ще могат да летуват на стандартните за миналия сезон цени.

"На върха на сезона сме, ако някой няма посетители, проблемът е в него, има сериозна конкуренция все пак", допълва Драганов. По думите му нито инфлацията, нито коронавирусът са спрели българина да пътува. Той дори добави, че са се увеличили уикенд пътуванията въпреки повишената цена на горивото. Докато активно пътуващите са били 3, 2 милиона през 2019, сега те са с милион повече. Данните показват, че COVID изкара хората от домовете им и пробуди желанието у тях да пътуват повече. Сега сме във високия сезон и има туристи и на плажа, и в морето и това се вижда, изтъкна той. Той заяви и че се забелязва нулев отлив на туристи заради близостта на България до войната в Украйна.

Макар много държави да се доближават до нивата на туризъм през 2019, никоя все още не ги е достигнала. Драганов сподели, че в европейски мащаб се забелязват около 20% по-малко туристи. В това отношение България попада в положителната статистика, тъй като сегашната заетост на бранша е едва 14% по-малка от тази през предпандемичната 2019.Той прогнозира, че до 2024 ще достигнем и дори ще надхвърлим успехите преди COVID кризата.

По данни на ИПИ ¾ от украинските бежанци са започнали работа по морето, което е предпоставка за обезпечаването на недостига на персонал в туристическия бизнес. Драганов обаче не смята, че трябва да се гледа на украинските работници по този начин: “Ако сравним с предишни години, особено с 2019, отново имаше чужденци, работещи по морето и те не бяха по-малко от 7000. Не бихме могли да кажем, че украинците променят цялостната конфигурация.”

По последни статистически данни се движим с 54% ръст спрямо миналата година, а до юни месец българското Черноморие е посрещнало над милион и половина туристи. През август се очакват около 700 000 чуждестранни гости.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и