Понеделник, 07 Nov 2022
    
Бургас Мнения

Весела Пенчева Петкова: Няма лесен път към успеха, важно е човек да бъде амбициозен

  07.08.2022 11:53  
Весела Пенчева Петкова: Няма лесен път към успеха, важно е човек да бъде амбициозен

Със заповед на министъра на образованието и науката академик Николай Денков 25 зрелостници от цялата страна, от випуск 2021/2022 година, ще бъдат удостоени с почетно отличие на МОН "Национална диплома". Церемонията по връчването ще се проведе в сградата на МОН, фоайе "Ротонда", на 18 август, от 13.00 часа.

Това отличие се дава за отличен успех (6.00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

По един отличник има от областите Благоевград, Бургас, Враца, Габрово, Кърджали, Монтана, Стара Загора и Шумен. По двама са от Варна, Велико Търново, Пловдив, Сливен. 9 са от София - град. Любопитно е името на едно от момичетата от София - град Чая Бележкова и тя завършва Американския колеж. 15 от децата са от математически гимназии. Бургаската гордост се казва Весела Пенчева Петкова и също завърши ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас.

 

Интервю на Дона МИТЕВА

- Весела, вие сте единствената абитуриентка от Бургас, която ще получи Национална диплома за отличен успех. Церемонията ще се състои на 18 август в София. Как приехте тази новина? 

- Когато ми съобщиха, че съм наградена с Национална диплома, много се зарадвах и веднага споделих новината със семейството и приятелите си. Гордея се с това свое постижение и съм изключително щастлива, че завърших средното си образование с такъв успех.

- Какво се крие зад тази диплома, е по-същественият въпрос…

- Много труд и постоянство, разбира се. Няма лесен път към успеха, но според мен, е много важно човек да бъде амбициозен, да си поставя цели и да се стреми към тях. Винаги съм подхождала отговорно към поставените ми задачи и това ми помогна да постигам отлични резултати. Освен упоритост и работа обаче зад тази диплома се крие и подкрепа - както от страна на семейството и приятелите ми, така и от страна на учителите ми.

- Смятат ли ви за зубрачка?

- Не, не бих казала. Не съм усещала по-особено отношение към себе си от страна на другите.

- Математическата гимназия - как я избрахте за свое учебно заведение. Защо не Немска, Английска…

- Започнах да уча в математическата гимназия още в 5. клас и когато дойде време за кандидатстване две години по-късно, знаех, че искам да продължа да уча там. Хареса ми средата, в която попаднах, както и учителите. Искам да благодаря на класната ми г-жа Петя Димова, която вървеше редом с мен през последните 8 години. Освен това, още оттогава очаквах, че ще продължа да уча нещо, свързано с математика, и в това отношение гимназията ме подготви отлично. След като вече завърших, се уверих, че това е бил правилният избор за мен, защото гимназията ми даде възможност да развия интересите си и да избера посоката, в която да продължа.

- Разкажете, моля, за семейството си. Има ли и други математици в рода?

- Да, баща ми и сестра ми също са завършили бургаската математическа гимназия с отличен успех, а майка ми работи в сферата на счетоводството. Вероятно заради тях и аз проявих интерес към математиката.

- Приета сте да учите в Айндховен, Нидерландия – университетът ли Ви избра, или Вие него?

- По малко и от двете. Още докато проучвах възможните варианти за висше образование, избрах Техническия университет в Айндховен, който е един от най-престижните университети за технически специалности в Нидерландия. Процесът на кандидатстване включваше няколко теста по математика и логическо мислене, поради големия брой кандидати. Тъй като бях приета на база на резултатите от тях, може да се каже, че и самият университет избра мен.

- Какви специалности ще учите?

- Избрах да уча Компютърни науки и инженерство, като най-интересна ми е сферата на изкуствения интелект. Харесва ми, че програмата в университета включва много групови проекти и срещи с представители на различни компании.

- Близки и приятели как реагират на избора на университет и специалност?

- Подкрепят ме и смятат, че ще се справя с високите изисквания на университета. Мисля, че изборът ми на специалност не ги изненада, защото знаеха, че тази сфера ми е интересна.

- Битово уредихте ли си пребиваването в Нидерландия?

- Да, най-важните неща вече са уредени. Останаха само няколко последни стъпки, които ще изпълня след пристигането си там.

- След образованието в чужбина – обратно в България ли? Или …

- Мислила съм по въпроса, но все още нямам точен отговор. Ще видя какви възможности ще се открият пред мен с течение на времето и ще преценя как да продължа напред. Но със сигурност не съм зачеркнала връщането в България като възможен вариант.

- Имате ли хоби - изобщо с какво се занимавате в свободното си време?

- Обичам да прекарвам свободното си време с приятелите и семейството си. Харесва ми да излизаме навън и да се разхождаме из града, особено сега, когато времето е хубаво. А когато съм сама, обичам да чета и да свиря на пиано.

- И понеже стана дума за свободно време – докато учехте в Математическата, имаше ли такова? Мит ли е ширещото се мнение, че в това училище натоварването е огромно и едва ли не се учи денонощно.

- Въпреки многото време, отделено за учене, на мен ми оставаше и достатъчно свободно време за почивка, хобита и срещи с приятели. Всички бяхме подложени на еднакво натоварване, но на всекиго му трябва различно време да разбере и научи материала, както и всеки разпределя времето си по различен начин. Натоварването е нормално за една гимназия с такъв престиж и мисля, че с редовно учене и концентрация има време за всичко.

- Ако сега трябва да избирате училище за средното си образование – кое ще е…

- Отново бих избрала Математическата гимназия в Бургас. Годините, които прекарах там, бяха прекрасни, изпълнени с много забавления и щастливи мигове.

- Кой е най-яркият спомен, който ще запазите за цял живот от бургаската математическа гимназия?

- През годините имаше много забавни моменти, които ще запомня, но най-ярък е споменът за дипломирането. Всички бяхме много усмихнати и развълнувани официално да завършим гимназията и да се насладим на лятото. Беше прекрасен завършек на този етап от живота ни.

- Какво бихте казали на всички ученици, които сега започват да учат в гимназиите? Струва ли си да се полагат сериозни усилия, или всичко може да е безкраен купон – отсъствия, преписване и накрая тя, дипломата, сама ще дойде…

- В началото дипломирането изглежда много далечно, но времето наистина отминава бързо. Затова на всички, които сега влизат в гимназия, пожелавам да се насладят на всеки момент. Старайте се и полагайте усилия, защото успехите носят голямо удовлетворение, независимо в коя сфера са. А пък време има за всичко – както за работа, така и за купони и забавления. В края дипломата ще дойде, но по-важното е вие да сте доволни от постигнатото.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и