Събота, 05 Nov 2022
    
Бизнес Мнения

Инж. Ганчо Тенев-управител на ВиК-Бургас пред „Черноморски фар“: Няма проблем водата да е и 1 лев, но няма да я получават хората

  06.08.2022 11:04  
Инж. Ганчо Тенев-управител на ВиК-Бургас пред „Черноморски фар“:  Няма проблем водата да е и 1 лев, но няма да я получават хората

Силвия Шатърова

„Няма проблем водата да е и един лев, но няма да я получават хората“, това заяви пред „Черноморски фар“ директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев.

През седмицата полемиката с водата набра пълна сила, дори се чуха и гласове от местни политици, че ако дружеството не е държавно, а общинско, те биха я направили един лев.

„При тези цени на тока няма как да стане това“, допълни още Тенев. Той каза още, че процедурата по повишението на цената с близо 60% е направена съвместно с Асоциацията на ВиК и КЕВР. След като се произнесе съдът по жалбите, ще уважим решението, заяви той. До произнасянето на съда цената остава 4,83 лв. от 1 август.

Упреците към ръководството на дружеството са, че то не е изтеглило кредит за присъединяването на двата язовира „Ахелой“ и „Порой“, а е предложило това да стане със собствени средства, което е довело до искането за завишение от 60%.

„Кандидатствахме за кредит, но ни се отказа. Изтеглили сме един от близо 30 млн. лева за разширението на пречиствателната станция в „Меден рудник“ и ни бе отказан втори“, допълни още той.

За двата язовира стана ясно, че те са дошли с готови проекти за реконструкция на опасните им стени и е трябвало спешно да бъдат ремонтирани.

„Ремонтирали сме ги по проектите на Министерството на земеделието и храните, не можехме да си позволим лукса да оставим язовирните стени в това състояние и да залеят някое населено място“, заяви Тенев и по думите му стана ясно, че това е било със средства на дружеството.

На апелите, че водата има социална функция той отговори: „Аз съм директор на търговско дружество, като ме назначават от мен искат резултати и да не е то на загуба“.

Защо въпреки инвестициите Бургас все още е с огромен процент загуби на вода - от 51, той обясни, че цялата ВиК -мрежа е 4500 км, но в момента са сменени само 800 км, има да се сменят още твърде много.

„Всички казват: „Направете инвестиции, не вдигайте цената. Нямам друг вариант за тях освен цената. Няма как да направя инвестициите в противен случай, заради инфлациите всички материали се вдигнаха и няма как да не ги плащаме.

„В Бургас имаме 18 пречиствателни станции и две за питейни води, няма такова дружество в цялата страната“, допълни още Тенев

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и