Четвъртък, 03 Nov 2022
    
Бургас Култура

„Дни на куклите“ започна с дъжд, ще завърши с много изненади

  04.08.2022 17:33  
„Дни на куклите“ започна с дъжд, ще завърши с много изненади

Дона МИТЕВА

Деца и възрастни се радват на деветото издание на Деветия международен куклен фестивал на открито „Дни на куклите“. Сцената на Охлюва е пълна, а смехът оглася Морската градина.

От 31 юли до 6 август на открита сцена се провеждат най-чаканите от малчуганите летни дни. Тази година те имат възможност да се насладят на 11 театъра, които представят 21 представления.

Девет издания директорът на Бургаския държавен куклен театър Христина Арсенова все тръпне и очаква дъжд, тази година той наистина се случи. „Заваля пороен дъжд и провали едно откриване, за което много си мечтаех – бях го замислила с много изненади за деца и възрастни. Част от тях ще се случат, обещавам, на закриването“, разказа за тазгодишната проява Арсенова.

Отложените спектакли са изиграни на следващия ден – така че публиката не е ощетена.

„Този фестивал е само за актьорите и за зрителите. Актьорите се радват на едно много приятно преживяване, защото по цял ден са свободни, могат да се наслаждават на Бургас, на морето, на контакти помежду си. Представленията са вечер.

Спектаклите са така селекционирани, че да са разнообразни. Те не са тази висока топка, бих казала, спектакли, представителни за всеки един театър, а са такива с много точен адрес – за децата. Направени с много любов. Това за мене е много ценно: защото това, което поднасяме на нашите зрители, е това, което те очакват от нас. Има хармония.

Разбира се, винаги се опитвам лекичко да се повдига летвата. Да се покаже нова форма, както беше сега с „Театър в кутия“. Да се покаже нещо, което е традиционен куклен театър по света. Да има и спектакъл за по-големите, за възрастните“, обяснява директорката.

Гостите от Португалия са театър, който борави със средствата, с които са боравили преди триста години създателите на театъра на Пулчинела. „Това е една форма, която е запазила традицията и затова заслужава да бъде видяна“ - дава пример Арсенова.

2 изложби – интерактивната „Кукли, театър, деца” и „Кукли от природата”, детски работилнички, „Театър в кутия”, игри и представяне на книгата „Ненаиграли се куклени пиеси” от Янко Митев са също част от IX издание на Международния куклен фестивал в Бургас “Дни на куклите”, което ще приключи на 6 август. Събитието се организира от Държавен куклен театър – Бургас с партньорството на Община Бургас.

„Човек с душа на дете“ – така актрисата Румяна Кралева определи автора на книгата „Ненаиграли се куклени пиеси” Янко Митев по време на представянето. А това, че той притежава „сочен изказ“ и „изненадващи словосъчетания, които предизвикват весел смях, който дълго шумоли в мислите“, се убедиха присъстващите. Непринуденият разговор, откровението по актьорски детско-искрено направи контакта автор - зрители - читатели незабравимо преживяване.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и