Четвъртък, 03 Nov 2022
    
Бургас Любопитно

Шведски журналист пише за хуманното отношение към бездомните животни в Бургас

  04.08.2022 15:43  
Шведски журналист  пише за  хуманното отношение към бездомните животни в Бургас

Статия за хуманното отношение към бездомните животни подготвя шведският журналист Мартин Линдгрен. Материалът ще бъде публикуван в шведска медия.

Журналистът се срещна днес със зам.-кмета по „Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата“ Весна Балтина.

Балтина го запозна с дейността на Приюта за безстопанствени кучета и всички дейности за ограничаване на популацията им чрез кастрация, осигуряване на здравни грижи, подслон и подготовка за осиновяване.

Зам.-кметът обясни, че Бургас е единствената община, в която има длъжност ловец на котки. В задълженията на този общински служител е да залавя улични котки, които след това се кастрират, обезпаразитяват и връщат на местообитанието им. Тя подчерта, че общинските фирми редовно обработват с необходимите препарати и всички зелени площи в града.

По време на срещата Линдгрен изложи и нестандартната си гледна точка как уличните котки в Бургас, вероятно пазят града от дребни гризачи. Според него много големи градове в света биха могли да почерпят от опита на Бургас.

 Идеята за статията му дошла, след като няколко лета прекарал в града със съпругата си, която е българка. Той бил впечатлен от хуманното отношение на хората и грижата за уличните котки.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и