Петък, 04 Nov 2022
    
Бизнес Бургас

В разгара на бурята! ВиК започна мащабен проект за пречистване на отпадни води и ремонт на мрежа

  04.08.2022 14:56  
В разгара на бурята! ВиК започна мащабен проект за пречистване на отпадни води и ремонт на мрежа

Край с миризмите от канал в „Меден рудник“

Силвия ШАТЪРОВА

Бурята около цената на водата не спря ВиК - Бургас, които точно вчера започнаха етап от Интегрирания воден проект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“. Той включва разширение на биологичното стъпало на пречиствателната станция в „Меден рудник“ и предвижда два нови басейна и тръбопровод. Това ще увеличи капацитета на ПСОВ с 35%.

Договорът за обект е на стойност 4 381 140,00 лева. Ще бъде готов до края на следващата година. Така миризмите от канал в „Меден рудник“ вече не би следвало да ги има след пускането в експлоатация.

Освен това в този етап от големия воден проект е предвидена реконструкция на ВиК-мрежата на кв. „Зорница“, „Изгрев“, ЦГЧ, „Акациите“, „Победа-Бургас-Изток“ и реконструкция на ВиК-мрежата в „Славейков“, „Долно Езерово“ и „Лозово“.

За обектите в „Изгрев“, „Зорница“, „Акациите“ и „Победа“ ще бъдат реконструирани 12,15 км водопроводи и 1,36 км канализационна мрежа, както и изграждането на 0,72 км нова канализационна мрежа на стойност 14 702 385, 00 лева.

В „Славейков“, „Долно Езерово“ и „Лозово“ ще се подменят 12,78 км водопроводна мрежа и 4,12 км канализационна мрежа и ще се изградят 1,82 км нова водопроводна и 14,34 км канализационна мрежа на стойност близо 22 млн. лева.

Освен това вече е сключен договор за проектиране и строителство за реконструкция на ВиК-мрежата на кв. „Сарафово“ на стойност 5 253 889 лева.

Предстои и договаряне и изпълнение на реконструкция на пречиствателна станция Бургас.

През октомври ще започне подмяна на тръбите във втората част на „Фердинандова“ и след това по бул. „Мария Луиза“.

„Надявам се бързо да приключим обектите. Ще има затворени улици, ще се копае, няма как да стане по друг начин“, заяви шефът на ВиК-Бургас – инж. Ганчо Тенев.

Като представител на държавата на местно ниво приветствам всички проекти, които са насочени към подобряване качеството на живот. Инвестициите във ВиК-инфраструктурата са необходими и очаквани от всички нас, те са част от постигането на устойчивост и растеж. Доставката на питейна вода е социална услуга и нейното качество е изключително важно“, заяви зам. областният управител Тодор Иванов.

 

 

 

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и