Четвъртък, 03 Nov 2022
    
Бургас Общество

Служебното правителство се развихри, още на втория ден сменя областни управители

  04.08.2022 11:59  
Служебното правителство се развихри, още на втория ден сменя областни управители
Проф. Мария Нейкова предава щафетата на Стойко Танков, дали сега отново тези лица ще бъдат на церемонията в обратен ред, предстои да видим съвсем скоро
  faragency.bg

Силвия Шатърова

Дона Митева

Още на първото си редовно заседание новото правителство на Гълъб Донев се зае със смяната на областните управители. Това е една от точките в проекта за дневен ред днес,  става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Областният управител на Бургас Стойко Танков е от квотата на БСП, близък до лидерката на партията Корнелия Нинова и най-вероятно ще бъде с първата вълна освободени.

За едни това ще е реваншизъм, за други обаче служебното правителство ще се опита да каже, че е неутрално и равно отдалечено.

Засега се знае, че в неделя би следвало областният управител да свика консултации за РИК-Бургас.

Хора, близки до БСП, както и самият Танков, изхождайки от силните  открити сблъсъци между президента Радев и лидерката на БСП Корнелия Нинова, са на ясно, че трябва да си събира вещите от кабинета.

Съответно веднага се завъртяха и имена, които градския политически фолклор постави в креслото на валията. Сред тях, най-спряганото е това на проф. Мария Нейкова, която бе на поста при управлението на миналото служебно правителство. За нея се говори, че е била първия път личен избор на президента за областен управител на Бургас. Нищо чудно този избор да се повтори. Още повече, че проф. Нейкова бе много дейна по време на своя мандат. За нея обаче се говори, че чака зам.-министърско място и ако получи това назначение, вероятно ще предпочете столицата пред Бургас.

Самата Нейкова само преди дни бе забелязана в Бургас. Тогава тя категорично отрече пред репортер на „Черноморски фар“ да са водени някакви разговори отново с нея за заемането на какъвто и да е пост, а и допълни, че е в момента е далеч от политически теми.

Другото име, което се спряга, е това на Асен Бонджев, заместник областен управител. Злите езици говорят, че той има сериозни връзки сред съветниците на Радев. Още повече, че е обитавал вече веднъж красивата сграда срещу Старата поща на улица “Цар Петър“. Изкачването едно стъпало нагоре в йерархията би се отразило добре на биографията му.

Сигурно има и други варианти, които пък да са продиктувани от  предпочитанията на министър – председателя или някой от министрите на служебния кабинет.

Само след броени часове гадаенето се очаква да свърши и Гълъб Донев, който е вносител на проекта за решение да разкрие картите си.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и