Сряда, 02 Nov 2022
    
Бизнес Бургас Мнения

Шефът на КЕВР Иван Иванов:ВиК -Бургас да влезе в преговори с ръководството на града и да се постигне по-ниска цена на водата

  03.08.2022 09:57  
Шефът на КЕВР Иван Иванов:ВиК -Бургас да влезе в преговори с ръководството на града и да се постигне по-ниска цена на водата

Причината за драстичното завишение на водата в Бургас е това, че на дружеството не беше осигурен кредит от ВиК-холдинга и МРРБ и те се налага да изплащат 30 млн. лева, заяви старият-нов шеф на КЕВР Иван Иванов пред БНТ тази сутрин.

Преди дни точно КЕВР излезе с позицията, че това е причината, а парите са били необходими за вкарването на двата язовира Ахелой и Порой към деривацията за Бургаска област, но дружеството ще трябва да го направи със свои средства, а не с кредит, който са поискали.

Според Иванов решението е да се влезе в преговори между ръководството на ВиК и ръководството на града, за да се поиска по-ниска цена, защото това е пределна цена.

Иванов допълни защо от 1 август се повишава цената на водата в различни градове на страната. "Това се дължи първо на повишените цени на електрическата енергия, спрямо 2020 година, тя се е повишила 4 пъти, а над 80 % от  водата в България се добива чрез помпи и това влие силно. Вторият фактор е, че  КНСБ подписа с МРРБ и с ВиК-холдинга споразумение за повишаване на цената на труда на всички работещи в сектора с 15 % всяка година . Трето място е силно износена водопроводната система, защото тя е строена през 50-те и 60-те години на миналия век, материалите са напълно износени и са стари. Подмяната им изисква сериозни инвестиции, а цената на материалите поскъпна с 40 % . Това са причините", изтъкна Иванов.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и