Сряда, 02 Nov 2022
    
Бургас Общество

Въвеждането на електронната хоспитализация улеснява пациентите

  02.08.2022 11:49  
Въвеждането на електронната хоспитализация улеснява пациентите

Дона МИТЕВА

От началото на август направлението за хоспитализация вече се издава електронно.

„Както електронните рецепти, така и електронното направление за приемане в болница цели да улесни пациента преди всичко, а и системата на здравеопазването като цяло. Сега вече болният не трябва да носи лист хартия, а отивайки в болницата, в която пожелае, само като си каже единният граждански номер и датата, от която е издадено направлението  ще може да бъде приет. За сега амболаторният лист остава на хартия. Повече от половината лекари настояваме и той да не се разпечатва. За сега обаче той се разпечатва и се подписва от пациента, с което се удостоверява, че човекът е бил в кабинета на лекаря“, коментира д-р Петко Желязков, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас. Той подчертава, че на този етап оплаквания от страна на колегите му за издаване на електронно направление за хоспитализация няма да.

„Ние сме все пак и първо стъпало. Когато пациентът дойде при нас ако няма нещо наистина спешно като травма, инсулт и т.н., в повечето случаи  го изпращаме за преглед при специалист, който насочва към болница. Не съм чул някой колега да се оплаква от електронното направление за хоспитализация. Докато имам колеги, които вече два месеца разпечатват направления за лаборатории, и за специалист, защото още софтуерът им не е така направен, че да виждат нашите електронни направления. Така че доста неща зависят от софтуерните инженери, които обслужват всички лекари. Те са около 30 фирми“, казва лекарят.

В заключение д-р Желязков е категоричен, че всички пациенти трябва да са спокойни – има различни варианти  при нужда - няма да остане извън болница човек, който се нуждае от такова лечение. Освен всичко друго има и непрекъснат контакт между здравните заведения, лабораториите и личните лекари по телефон.

Въвеждането на електронната хоспитализация улеснява както пациентите, които вече няма да бъдат преносители на хартиени документи, така и самите лечебни заведения, където регистрацията на пациент ще отнема секунди вместо досегашните средни 15 минути на пациент.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и