Понеделник, 31 Oct 2022
    
Приморско

Оперен фестивал на Бегликташ за трети път

  01.08.2022 16:27  
 Оперен фестивал на Бегликташ за трети път

 

Предстоящ акцент в програмата на Държавна опера – Бургас, в партньортво с Община Приморско, е тридневният фестивал „Опера на светилището“, който се провежда за трети път. На 6, 13 и 20 август, сред естествения декор на тракийското свещено място Бегликташ, за почитателите на класическото музикално изкуство и ценителите на историческите реликви ще бъдат представени оперите „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини /6 август/, „Бал с маски“ от Джузепе Верди /13 август/ и „Кармен“ от Жорж Бизе /20 август/.

 Постановките са адаптирани от режисьора доц. д-р Александър Текелиев за спецификата на природните условия в българския Стоунхендж – древното тракийско селище „Бегликташ“ край Приморско. Оригиналният и впечатляващ избор на сцена е неслучаен – известният монолитен каменен комплекс съдържа исторически препратки. Постановките са уникален шанс за среща с мистичната символика на свещеното място, в съчетание с художествените внушения на оперите. 

Под диригентската палка на маестро Сунай Муратов /гост/ и маестро Иван Кожухаров, вълнуващите нестандартни срещи с героите на Пучини, Верди и Бизе ще се сътворят на откритата сцена на Бегликташ от 20.30 часа по време на трите фестивални вечери.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и