Понеделник, 31 Oct 2022
    
Култура

При кого отиде наградата на „Черноморски фар“ за текст на песен на „Бургас и морето“

  01.08.2022 14:02  
При кого отиде наградата на „Черноморски фар“ за текст на песен на „Бургас и морето“
Красимир Трифонов получава наградата за текст на песен

Силвия Шатърова

Харизматичните Дани Илиева и Емин Ал Джунейд обраха всички големи награди на тазгодишното издание на „Бургас и морето“ с песента „Не те забравям“.

Текстописецът й Красимир Трифонов бе отличен с наградата на „Черноморски фар“ за текст.
От 2014 година вестникът връчва ежегодно тази награда, като медия която над век пази традициите на доброто слово и на чийто страници са се изявявли автори и поети като Недялко Йорданов, Христо Фотев, Петя Дубарова, Радой Ралин, Димитър Подвързвачов.

Още повече точно на страниците на „Черноморски фар“ от 1973 година неизменно присъства националния конкурс за песен първо като „Бургас, морето и неговите трудови хора“ и след това  от 1996 година като „Бургас и морето“.

През годините сме награждаваи утвърдени, млади автори и все с пожеланието песните им да се запеят и да зазвучат в ефир, а не да останат само на конкурсната вечер.

Тази година изборът никак не беше лек, защото това издание бе едно от тези с най-силна селекция. Впечатлиха ни песните, които заслужено взеха първите три места на журито, както и още две песни, изпълнени от Жана Бергендорф и дуета Християна Лоизу и Дани Леван.

Допитахме се до аудитория и до вътрешно жури, сред което и миналогодишни носители на тази награда и така избрахме песента по стих на Красимир Трифонов. В нея метафорите и символиката са наистина открояващи, а и е тематична, свързана е с морето- лятна, носталгична и красива! Разчувства с комбинацията между мелодията и поезия.

Двамата сладури очароваха публика и жури още след като стъпиха на сцената, те успяха да отвеят силта конкуренция като утвърдените Богдан Томов, Жана Бергендорф, Християна Лоизу, Фанданго.

16-годишната Дани Илиева от Карлово и 20-годишният Емин Ал-Джунейд бяха великолепни, са еднозначните реакции на журито, публиката и потребителите в социалните мрежи и редакцията на „Черноморски фар“.

И двамата са непознати за широката общественост, но загатват, че ги очаква страхотно бъдеще, категорични са музикалните експерти.
Наградата на екипа на песента-чек от 4 500 лева бе връчена от композитора Стефан Диомов, който заяви от сцената, че е доволен за бъдещето на фестивала.

Невероятен успех, коментира в профила си във фейсбук майката на Дани Илиева Анита Илиева, музикален педагог и основател и ръководител на Музикалната школа „Карловойс“.

Колко вълнение и бурни емоции споделихме заедно. Колко много хора показаха подкрепа, обич и приятелство към младежите. Колко добри думи от познати и непознати чухме. И като родител, и като учител искрено и дълбоко благодаря на всички, които бяха до Дани и Емо по пътя на сбъдване на тяхната мечта, но дълбоката ми признателност отправям към Ефтим Чакъров, който повери тази красива песен на талантливите младежи. Това е пътят. Благодаря отново на всички за подкрепата и за вярата в Дани и Емин, сподели още Анита Илиева.

 

 

 Кои са те?

 

 

Дани Илиева пее от 7-годишна и има отличия от вокални надпревари в страната. 16 от призовете в богатата си колекция от награди тийнейджърката печели миналата година, участвайки на повече от 30 концертни и конкурсни сцени. Родена е в Карлово и е дъщеря Анита Илиева – вокален педагог и основател на Музикална школа „Карловойс“ и на Националния конкурс „Песенна палитра“. Бащата на Дани е диригент на Военния духов оркестър в Карлово. Дани Илиева е победител в конкурсите „Път към славата“ в София, „Петнадесет лалета“ в Хисаря, „Звукът на времето“ във Велико Търново, „Коледна звезда“ в Тутракан, „Родолюбие“ в Панагюрище, „Вярвай, искай, можеш“ в Банкя. Обича дасвири на пиано, да кулинарства и да снима видеа за свой youtube канал.

Емин Ал-Джунейд е възпитаник на „Арт център Стринджендо“ с преподавател Емил Струнджев. Студент е първа година в Creative Business; HU University of Applied Sciences; Утрехт, Холандия. Емин е един от малкото пеещи спортисти, който покорява музикалните върхове. Има отличия от национални и международни конкурси, сред които: „Славься, отечество“ – Москва, Русия 2018 – Гран При, „Bravissimo Fest“ – Н иколаев, Украйна 2019 – Гран При, „Песенна палитра“ – Карлово, България 2020 – Гран При и първо място в Малта тази година на „Golden Voice“.

 

Кой е Красимир Трифонов?

Красимир Трифонов е роден в Шумен, където живее и сега. Завършил е Шуменския университет „Константин Преславски”, специалност „Българска филология”. Автор е на стихосбирките „Прочети ме, любов”, „Време за обичане”, „Лунна жена”, „Заспивай с мен” и „Ако те има, любов”, които сам финансира и отпечатва в „Izdavam.com”. Негови стихове са включени в алманах Поезия-2010 на издателство „Буквите” и „С море в сърцето” - Царево 2015 г. Стиховете му имат аудитория в над 20 групи за поезия в социалните мрежи, където поддържа и своята авторска страница „Прочети ме, любов”.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и