Неделя, 30 Oct 2022
    
Созопол

Кемпери и палатки на „Шофьорския плаж“

  30.07.2022 15:12  
 Кемпери и палатки на „Шофьорския плаж“

Кемпери и палатки са превзели „Шофьорския плаж” до защитена местност Алепу край Созопол. Част от тях са поставени директно върху дюните необезпокоявани от никого. В същото време екоинспекцията в Бургас спря строителството на еко къмпинг заради липса на ОВОС за изграждането му.

„Проектът продължава да е спрян, но за сметка на това бива разрушаван доста успешно от къмпингуващите, вратите са изкъртени. Отзад, където ни беше наложен административен акт, че оградата е навлязла в дюни има коли паркирани от една седмица. Подавали сме многократно сигнали до екоинспекцията в Бургас, че се поставят палатки дори върху поставените дървени скари, но досега проверка не е извършена и никой не ги санкционира”, заяви за БГНЕС представителят на инвеститорите на еко къмпинга Димитър Димитров.

От община Созопол са категорични, че за поставените дървени скари за изграждането на еко къмпинга не се изисква специално разрешение, няма и подадени официални сигнали за изграждането му. По думите на кмета на Созопол след като преди време парцелът е продаден и е частен единственото изискване сега е да се спази законът.

„За мен е важно да се спазва законът, ако еко къмпингът е в нарушение на закона не трябва да го има, ако еко къмпингът е в нормите на закона, защо да го няма?! При положение, че там има къмпинг, който въобще не е еко, защото има множество каравани, които са в този район“, заяви кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

В България все още няма приет регламент за свободното къмпингуване. Министерството на туризма лансира идеята да има и дигитална карта с местата за разполагане на палатки, кемпери или каравани, която трябва да мине на обществено обсъждане.

Източник: България он еър

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и