Вторник, 18 Oct 2022
    
Крими Несебър

Спипаха при спецоперация на „Елените“ тъст и бъдещ зет с огромен боен арсенал и 23 кг канабис

  19.07.2022 11:53  
Спипаха при спецоперация  на „Елените“  тъст и бъдещ зет с огромен боен арсенал и 23 кг канабис

Никола Батилов и Щерион Джамбазов са притежавали гранатомет, бомби, пушки и автомати, готови за употреба

Силвия Шатърова

Тъст и бъдещ  зет са спипани при специализирана полицейска операция в района на Свети Влас и к.к "Елените". Те са били задържани с огромно количество марихуана и боен арсенал като за атентат. Гранатомет, три бомби, девет пистолета, два автомата, две пушки, пет заглушителя и 719 патрони,  са само част от него, а 90 % от оръжията са със заличени фабрични номера. Предстои балестична експертиза на арсенала.

Гранометът и бомбите са били готови за незабавна употреба. Мнението на експертите е, че те са на изключително високо ниво.

„Арсеналът не е бил с цел колекционерска дейност, а за оръжия, които могат да се използват веднага“, заяви старши комисар Калоян Калоянов

Специализарана операция е проведена от Отдел „Наркотици“ и Сектор „Специални тактически действия“ при ОДМВР-Бургас през уикенда. Извършени са множество разпити и експертизи.

„Бяха претърсени автомобили и помещения, в резултат на което се установиха над 400 саксии  за отглеждането на наркотично растение-марихуана, оборудване за отглеждането им, 23 кг. Суха маса и оръжия“, заяви още комисар Калоянов.

„Взета е мярка за неотклонение задържане под стража на две лица-едното на 48 години, другото на 24 години“, заяви  окръжен прокурор Георги Чинев. На двамата са  повдигнати обвинание са за държане  с цел разпространение на високорискови вещества в големи размери, както и за държане на боеприпаси. Според него са повдигнати две обвинения.

Предвидените наказания са от 3-12 години по първото обвинение и от 3 до 10 години за второто-държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, уточни още прокурор Чинев.

24 годишният Никола Батилов и  48 -годишният Щерион Джамбазов нямат криминални прояви, неосъждани са, стана ясно още.

Претърсени са няколко къщи в Свети Влас, като в една от тях е открита фермата за канабис. Оръжията са били открити в автомобил. Двамата са обявени за издирване и една седмица по-късно се предали сами.

Тепърва ще става ясно за къде е била предназначена дрогата, но според криминалисти през последните години се наблюдава голяма разлика в цената на наркотиците между България и Турция, където цената е в пъти по-висока и е твърде вероятно да става въпрос за износ към южната ни съседка в този случай.

Полицията продължава да работи кой би поръчал и се възползвал от този вид арсенал. „Убеден съм, че ще има резултат в тази посока“, заяви  комисар Калоянов.

Ще се търси дали оръжията са били ползвани при други престъпления.

Ботаническа експертиза ще доказва колко време са се отглеждали.

Последно гранатомет бе използван за покушение срещу Алексей Петров. Полицията няма данни срещу кого е щял да бъде използван той. Експертиза ще доказва с каква мощ са били самоделните взривни устройства и до какви щети са щели да доведат.

 

 

 

 

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Кметът на Поморие с остро предупреждение срещу  ВиК: Ще подкрепя протести на гражданите срещу безобразията с водата
  19.07.2022 12:25      

Поморие отново има проблем с водоснабдяването. Това е всяко лято, когато градът се претоварва. Не