Вторник, 11 Oct 2022
    
Бургас Общество

Бургас - първенец по толерантност на пътя

  12.07.2022 11:27  
Бургас - първенец по толерантност на пътя
Трафикът към Трапезица е един от най-натоварените
  faragency.bg

Кои са все още конфликтните участъци

Силвия ШАТЪРОВА

 

Тежката катастрофа в София през изминалата седмица и въпросите, които предизвика не спират- за системата, за пияни, дрогирани, за връзка с полицаи, за злоупотреба със служебно положение.
Опитахме се да съберем информация за тежки катастрофи за сблъсъци в Бургас през последните десет години.

За този период тежките катастрофи с пешеходци в Бургас са намалели драстично, това сочат данни на неправителствената организация „SOS - ПТП“. Промени се цялата транспортна схема и всички усилия на власт и неправителствен сектор са насочени към обучение, превенция и толерантност на пътя. До този извод обаче се стига след тежки инциденти и десетки загинали.

Преди 11 години през юни бургаското общество се взриви от случая с премазаната на пешеходна пътека Валя в комплекс „Изгрев“. Тя бе блъсната точно на пешеходна пътека, докато пресича. Заради спрял автомобил, водачката на автомобила не вижда пресичащото дете, но въпреки това, шофира с прекалено висока скорост. Стига се до фаталния инцидент, следват десетки кампании и превенции. Започва поставянето на разделителни мантинели на оживени булеварди, пешеходни пътеки на ключови точки, ограничаване на скоростта в Централна градска част.

 

 

Майката на Валя -Мария Димитрова по време на една от акциите

 

 

Пътният травматизъм е намалял, но културата на шофьори и пешеходци не става по-добра. Разсеяни пешеходци пресичат на всевъзможни места, а не на означените, преминават по платната, загледани в телефони в ръка и не обръщат внимание на обстановката.

„Реално едно ПТП става заради неспазване на едно правило, рядко са заради техническа повреда или пристъп на водач“, казва Манол Тодоров от „SOS-ПТП“, който е заместник-председател на Транспортната комисия в Общинския съвет. Той допълва, че в Бургас има отдел към Общината, който работи много ефективно.

 

Манол Тодоров 

 

„Отделът на г-н Иван Гюлев следи за цялата пътна карта и участъци и когато има конфликтни точки, които предразполагат за ПТП. През последните десет години се смени транспортната схема, влезе Интегриран градски транспорт. Цялата пътна карта на Бургас се промени. С мерките, които се взеха, ПТП намаляха , може да го заявя“, категоричен е Тодоров. Според него в Бургас пешеходецът е водещ, а не както е в други градове и страни на Европа, където шофьорът е определящата фигура.

Ограничение от 30 км/ч в центъра на града - превенция или още по-голям трафик

Не бях много съгласен с ограничението от тези 30 км в час за центъра на града, защото пренасищането със светофари и ограничаване на скоростта няма да доведат до щадене на околната среда.

Трябва да се види ефекта от ограничението, за да се разбере дали намалява трафикът. Според мен философията на новата транспортна схема е по-малко да се возим на коли и повече да търсим начини за придвижване с велосипеди. Правилна е посоката, в която общината се движи“, казва Тодоров.

Бургазлии искат и стоянки на скутери

 

Все повече хора освен тротинетки, велосипеди ще започнат да се придвижват като в Италия със скутери. Трябва да се помисли и за такива места, едно от местата за синя зона да се начертае за тях и това ще намали трафика, казва още общинският съветник.

 

Конфликтните точки в града

 

Картата на конфликтните участъци показва, че на първо място стои Подземната улица, която свързва „Христо Ботев“ с улица „Гурко“. Шофьорите, които идват от посока Математическата гимназия нямат никаква видимост към идващите от подземната улица. Винаги трябва да си нащрек, казват препатили.

Друга конфликтна точка, която предразполага задръстване, е кръстовището между улиците „Тодор Александров“ и „Спортна“ зад стадион „Черноморец“. Там наскоро Тодоров и колегата му Стоян Грозев поискаха кръгово кръстовище, което да облекчи трафика, защото целият поток към „Меден рудник“ и Южното Черноморие преминава оттам. Той е категоричен, че кръговото на „Трапезица“ е добър пример, но е трябвало габаритите му да бъдат по-големи.

Рискова пешеходна пътека е тази на бул. „Никола Петков“ в „Зорница“. Там са две платна от двете страни, драматичен момент за пресичане на пешеходци.

Конфликтно е на „Сан Стефано“ и „Гладстон“, през зимата в 17 часа е тъмно и трудно се вижда. Имаше няколко докладни с искане за светофар, от Общината обаче отказват с довода, че през 30 метра ще има светофари и ще се задръсти целият бул. „Сан Стефано“.

Според експерти друга конфликтна улица е „Цар Калоян“ - всяка трета катастрофа е точно там, казва говорителят на ОДМВР - Цветелина Рандева.

Все по-малък е процентът на неотдаване на предимство на пешеходци, казва тя. Според нея независимо че Пътна полиция прави непрекъсната превенция, „всяка година шофьорски книжки получават над 2000 шофьори, които се качват на автомобилите си с идеята, че са безсмъртни. В училище ги обучават в превенция децата, ние също, но родителите често дават лош пример“, допълва тя.

През годините видеонаблюдението в града също се оказало положителен знак да се дисциплинират шофьорите камикадзета.

Според Рандева една от най-опасните преди години отсечки Бургас - Созопол вече не е такава заради разделителната мантинела и почти няма катастрофа. Като парадокс тя определи сблъсъка с автомобила на кметицата на село Присад, която загина по нелеп начин - в тъмната част на денонощието тя спря в изпреварващата лента колата си и излязла от нея, за да гледа друга катастрофа, след което бе блъсната от автомобил и загина на място.

Като добър пример тя даде и разделителната мантинела на бул. „Стефан Стамболов“ в участъците, където са няколко училища. Вече няма преминаване през платното и риск от сблъсък.

Превенцията е в посока да се спазват правилата при завой наляво или надясно, когато има пешеходна пътека и преминаващи пешеходци, а светофарът е на зелено за шофьорите, казва тя.

Според нея агресията на пътя е факт и има чувството, че шофьорите спазват два различни правилника за движение по пътищата.

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Радев: Ако се стигне до избори, трябва да са през октомври
  12.07.2022 16:38      

Той ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС в рамките на дни Румен Радев ще връчи втория манда