Понеделник, 10 Oct 2022
    
Любопитно

Бургаски доктори забиха на първия рок фест – Dr. Rock

  11.07.2022 10:43  
Бургаски доктори забиха на първия рок фест – Dr. Rock

Дона МИТЕВА

В Стара Загора се проведе първият по рода си рок фест с участието на лекарски групи – Dr. Rock. „Фестивалът, който лекува душата“ събра феновете на добрата музика и атрактивните музиканти на Античен форум „Августа Траяна“.

За първи път в България рок фестивал  обедини появата на сцена на рок групи, в които свирят лекари. А в него има и бургаско участие. Три известни джипита от нашия град имат и свое друго амплоа. Принципно те могат да бъдат чути и видени на участия в култови клубове.

Групата логично получава името си GP band. В нея влизат д-р Петко Желязков, познат като председател на Регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари, пулмологът и личен лекар д-р Николай Ферфериев и д-р Велимир Медаров – джипи с практика в жк „Славейков“. На ударните е Росен Николов.

Да има поне един доктор в групата е единственото условие за участие в предстоящия рок фест Doctor Rock, подчертават организаторите.

В първото издание на фестивала се включват рок бандите: Covers on Slippers – София, Restart Rock Band – София, The Doctors – Пловдив, GP Band – Бургас, A.CP.C – Велико Търново и домакините, LED 7 - Стара Загора.

Бургаската  докторска група стартира през есента на 2016 г. от трима приятели, колеги и китаристи: д-р Петко Желязков, д-р Велимир Медаров и д-р Николай Ферфериев като акустична версия под името “Тримата Мускетари“. В началото на 2017 г. към „Тримата мускетари“ се присъединява и Христо Терзиев, /известен в музикалните среди бард от бохемата на Бургас/ на ударни инструменти.

Първите участия на бенда са на лекарски събирания и конференции, както и на частни партита.

В началото на 2018 г. групата се преименува в “GP Band” от английското име на общопрактикуващ лекар “General practitioner”, понеже двама от тримата лекари са ОПЛ.

Първо участие на голяма сцена бенда има през май 2019, когато участва на „Рок фест“ в с. Кюлевча. Тогава в групата за кратко време свири на клавир и Радостин Господинов, бивш музикант, свирил известно време в Норвегия. По това време GP Band придобива завършен вид на рок банда, като изоставя акустичната версия и променя репертоара си  в  стил „хард-рок“. Изпълняват се стари и вечни рок парчета на Deep purple, Whitesnake, Rainbow, AC/DC и др.

В началото на 2020 г. Христо Терзиев напуска бенда и към него се присъединява Росен Николов, на ударни инструменти, който внася много заряд  в изпълненията. След идването на Росен Николов, репертоара на групата се разраства, стила се усъвършенства и бенда започва да се кани от водещи барове в Бургас. При някои участия към групата се включва и вокалистът Драгомир Шивачев, както и  цигуларят Игнат Нанков и Тодор Маджаров цугтромбон.

GP Band участват и в благотворителен концерт на голямата сцена на бургаския „Летен Театър “, през 09-2020 г. в помощ на незрящата танцьорка и писателка Валентина Димитрова.

Групата изпълнява и доста собствени парчета, като основен композитор и автор на текстовете е д-р Велимир Медаров-солист на групата. Композиции като,"Стълбата на живота","Илюзии", "Болид" са ехо от миналото, когато той свири в група "Болид" още в студентските си години.

Сега докторите – музиканти записаха и участие в първия по рода си рок фест, предизвиквайки бурни аплодисменти. Няма данни дали в промеждутъците от музикалните изяви лекарите са давали консултации по специалностите си на своите фенове и са правили прегледи, но е сигурно едно – музиката им е чудесна и лекува.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Алберта Алкалай - председател на „Алеф“:Лауреатите от конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ са посланици на хуманизма
  11.07.2022 15:18      

Той ражда хора, които повече никога няма да ги видим сред средите на неонацистите или сре