Неделя, 09 Oct 2022
    
Айтос

Новото поколение художници - от драсканици в тетрадките, до изложба с палитра от техники

  10.07.2022 10:26  
Новото поколение художници - от драсканици в тетрадките, до изложба с палитра от техники

Разказваме за три талантливи момичета и за училището като територия за изява

През юни 2022 г. три красиви момичета смаяха с талант учители, съученици, родители и гости на Средно училище "Никола Йонков Вапцаров" - град Айтос. Трите заедно за първи път подредиха свои картини на обща изложба в просторното фоайе на училището. Една различна, "млада" и стойностна експозиция в училището, в което изложбите са вече традиция.

Те са Виктория Серафимова, Дамла Кемик и Жасмина Татарова. От различни класове, различни са и по характер. Обединява ги запаленото в годините желание да рисуват и подчертания стремеж към собствен почерк. И трите подаряват част от своя интимен свят, от своите съкровени мигове с молива, четката, боите, платното. А всяка поотделно показва в картините си своята уникалност - с изразните средства, с посланията, с техниката...

 

Виктория

„Впечатлена съм от тази експозиция. Признавам, че съм изненадана от това, което показват нашите млади художнички. Убедена съм, че имат дарба и във времето ще се доказват с още картини и изложби", коментира директорът Ирина Вътева.

Темата на изложбата не е конкретна. В училищното пространство младите творци имат максимална свобода за изява. И техниките са различни - Виктория показва перфектните линии на графиката, Жасмина и Дамла - по свой сюжетен начин съчетават пъстротата на акрила с категорично заявена творческа индивидуалност. И макар индиректно, от всички платна струи радостно настроение и младост.

У Дамла личи смелият избор на съвременна тематика. Картините й, изложени на изящни нови стативи, впечатляват с нетрадиционна цветова гама, пространство, обем, форма. "Това е първата ми изложба и съм много развълнувана. Рисувала съм тези картини в продължение на две години. Първоначално, в края ІХ клас, рисувахме на дъската и учителите забелязаха моя талант, и по-специално - г-жа Стратиева, която е моят класен. Така се стигна до участието ми в изложбата", разказва Дамла. 

За нея рисуването е хоби, затова е смела в експеримента. Творбите й са интересни и провокативни. Редом до образа на един различен Левски е сложила уникалния графичен портрет на Силвестър Сталоун, така както го видяла във филма "Роки" по телевизията. До него е друг експеримент - една от първите й рисунки "просто жена, която стои с отворена уста".

Дамла е в Х клас, както сама казва - почти в ХІ. Обича да рисува портрети. В момента "не рисува нищо", но е "предприела мерки за благотворителна изложба". Отличник на випуска е и "в момента иска да е адвокат", но постоянно мени мнението си. Засега няма намерение да става художник.

 

Дамила

Усеща се, че главният "виновник" за експозицията "три в едно", Маргарита Стратиева - преподавател по география, иска да остане инкогнито. Но лесно я откриваме в деня, в който гимназистките са в училището. Споделяме, че изложбата е изненадващо добра и чаровната Стратиева откликва с усмивка. "Радвам се, че ви харесва - по-различна и по-оригинална е. Удовлетворена съм от това, което направихме. Всъщност, тази година имаме поредица - от фотоизложбата на Иван Чаков, и сега - картините на тези талантливи момичета. Изложбата ще остане през летните месеци, за да могат да я видят повече посетители на училището, както и децата, когато се завърнат на 15 септември. Момичетата заслужават това внимание".

От Маргарита Стратиева научаваме още, че младите дами вече са печелили награди. "Жасмина е участвала в конкурси. Дамла се изявява повече в една друга област - поезията. Има много първи места, едната организация, към която участва, е „Салон за българска култура и духовност“ в София, а конкурсът беше в Чикаго. Спечели първото място, като повечето участници бяха в по-голяма възрастова група. Но успешно се справи. Виктория впечатлява с професионално отношение към графиката", разказва още Стратиева. А ние любопитстваме как е събрала трите момичета и каква е предисторията?!

Жасмина

"Класен ръководител съм на Дамла от VІІІ клас, показвала ми е нещата, които рисува. Много често рисува и на бялата дъска в междучасието. Това обича да прави и го прави постоянно и много добре. Има мечта - да се изяви и със скулптура. При Жасмина, на която не преподавам, за което съжалявам - нещата станаха съвсем случайно. Попаднах на информация за нейна награда и на статия с нейна рисунка. Бях много впечатлена. На Виктория съм преподавала в V клас и в ІХ клас и често съм виждала първоначалните й "драсканици" в тетрадката. Така се започва, разбира се... Говорили сме с нея, зная, че има потенциал", казва още преподавателят, с особена заслуга да я има изложбата.

Оказва се, че "подинициаторът" е Виктория, която догодина ще бъде абитуриентка. На изложбата е наредила прекрасни натюрморти и портрети, с които би могла спокойно да кандидатства в Художествената академия. Графиките й, подредени на една от стените на залата, издават сериозни познания в работата с молив и туш.

Виктория е с най-дълъг опит в рисуването и най-последователна в желанието да се посвети на изобразителното изкуство. "Рисувам от доста малка - бях пет, шестгодишна, но тогава са били просто драсканици. Сериозно започнах да се занимавам с рисуване преди година - две. Наскоро ходих на уроци по рисуване, но ги спрях. И може да се каже, че през целия си живот рисувам", казва девойката. Рисунките подготвила специално за изложбата. Пресъздала е сюжети, които видяла в интернет, защото рисуването "по въображение" не е "нейното нещо". Категорична е, че ще учи графичен дизайн след ХІІ клас и вече постоянства в тази посока.

Жасмина е най-малката сред трите, септември ще бъде в VІІІ клас, има отличен успех. И тя рисува от малка и това е първата й изложба в училище. "Госпожа Стратиева дойде при мен и ме попита дали мога да й дам някои от моите рисунки за изложба, и аз много се зарадвах. И съответно се съгласих", усмихва се Жасмина. Стилът й е близък до пасторалния, предпочита акрилните бои, маркерите и моливите от време на време. Има и рисунка с маслени бои, залага на пейзажа, на приказни фрагменти и на такива от действителността, усеща се предпочитанието й към живописната картина. Платната й са наситени с много светлина и добра енергия


Анкета

Мнения

Мнения
Радостин Василев ще прави своя партия
  10.07.2022 12:24      

След като партия ИТН не е изпълнила своите обещания към избирателите, няма смисъл тя да продължав