Събота, 08 Oct 2022
    
Несебър

Ще изграждат нова водопроводна мрежа в Оризаре

  09.07.2022 13:28  
Ще изграждат нова водопроводна мрежа в Оризаре

Георги РУСИНОВ

Община Несебър ще изгражда нова водопроводна мрежа в едно от населените й места – село Оризаре. Репортерска проверка на „Черноморски фар“ установи, че това трябва да се случи в съответствие със съвременните материали за строителство и водоснабдителните норми, както и съгласно действащите нормативни уредби.

А те са: за проектиране, изграждане и експлоатация на водоснабдителни системи; за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар, Закон за устройство на територията, Закон за техническите изисквания към продуктите, както и за проектиране, изграждане и експлоатация на сградни водопроводни и канализационни инсталации и други, както и изходните данни за проектиране - население и други консуматори.

Това ще е и първият етап от водопроводната мрежа, който включва мрежата южно от река Бяла, преминаването водопровода над река Бяла и водопроводната мрежа в кварталите 16, 18, 19, 21, 22 и 32 северно от река Бяла.

„Съществуващата водопроводна мрежа в село Оризаре е изпълнена от етернитови тръби с изтекъл амортизационен период и не обхващат всички квартали, създават големи проблеми и затруднения, носят щети на оператора и населението - авариите са чести, скритите течове продължителни и трудно откриваеми. При извършено проучване е констатирано, че липсва последователност при разположението на водопроводите – някои от тях пресичат имоти, разстоянието от бордюрите са различни, а в някои участъци са под тротоарите“, се посочва в документацията по поръчката.

Целта на проекта е да се даде решение на цялата водопроводна мрежа, което ще допринесе за: подобряване на градската среда, битовите и жизнени условия на населението; предотвратяване ерозията на частни и общински терени вследствие авариите на амортизираните водопроводи; подобряване водоснабдяването на населението, подобряване на ВиК услугите към частните и обществените абонати; подобряване надеждността на подаваната вода към абонатите, която ще се постигне чрез намаляване на авариите и честото спиране на водата; намаляване загубите на вода по водопроводната мрежа до 20%; предотвратяване унищожаването на съществуващата инфраструктура вследствие на аварии по амортизираните водопроводи.

Прогнозната стойност, предвидена от Община Несебър, е 2 830 000 лева, без ДДС.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Бойко Борисов в Бургас: „Гневен съм за пропуснатите ползи  за държавата“
  09.07.2022 12:25      

Силвия Шатърова „Гневен съм, че забавихме темпа в държавата и от лидер на Балканите