Четвъртък, 06 Oct 2022
    
Бургас

Валежи, бури и градушки се очакват в Източна България следващите дни

  07.07.2022 08:58  
Валежи, бури и градушки  се очакват в Източна България следващите дни

През нощта на места, главно в източната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и там вятърът ще се ориентира от север-северозапад. Над западната половина ще преобладава ясно време, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месеца.  

Ще духа до умерен север-североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат.

Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 25°С и 30°С.

Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната.

Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

Над Черноморието облачността, купеста и купесто-дъждовна, ще е често значителна и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа до умерен североизточен вятър.

Максимални температури: 26°С-29°С. Температурата на морската вода е 24°С-27°С. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. 

Над планините в западната половина от страната ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е много малка.

Над масивите от Източна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 19°С, на 2000 метра - около 11°С.

В петък към страната ще приближи и премине още едно атмосферно смущение. Над западните райони още сутринта ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд вече на места там ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има условия и за градушки.

Над Източна България през по-голямата част от деня ще бъде предимно слънчево, със слаб до умерен вятър от изток-североизток и все още високи температури.

В събота в много райони из цялата страна ще има валежи и гръмотевици; на места явленията ще са интензивни, възможни са и градушки. Вятърът ще е от северната четвърт, в западната половина от страната - слаб до умерен, в източната - умерен до силен.

Температурите навсякъде ще се понижат и максималните ще са от около 20°С по високите полета на Западна България до 27°С-28°С на места в Източна.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Андрей Новаков: България е отказала да участва в специална операция на Европол
  06.07.2022 15:21      

Силвия ШАТЪРОВА България е отказала да се включи в специална операция на Европол SENTINEL