Четвъртък, 06 Oct 2022
    
Общество

Хартиеният дневник в училищата отива в историята

  06.07.2022 13:14  
Хартиеният дневник в училищата отива в историята

Всички училища в страната трябва да водят дневниците си само в електронен вид от учебната 2022/2023 г. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. Изискването се въвежда и за детските градини, Центровете за подкрепа на личностното развитие и останалите образователни институции.

Решението хартиеният документ да се смени с дигитален е прието още през 2016 г., но досега то е прилагано частично и директорите са можели да избират как да водят документацията. 

Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование на МОН вече е напълно готова и образователните институции имат всички необходими условия да въведат електронния дневник, заявяват от ведомството. Услугата е безплатна и ще спести средства за отпечатване на хартиени дневници.

За настоящата учебна година за това са похарчени около 200 000 лв., въпреки че заявките за хартиените документи са намалели повече от два пъти спрямо предходната година. 

Остава възможността за избор на училищата дали да използват софтуерни продукти на външни доставчици срещу заплащане, или безплатните електронни дневници в Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование на МОН.

Всички електронни дневници ще се съхраняват във формат PDF за срок от пет години и ще бъдат разпечатвани само при необходимост.

От идната учебна година с въвеждането на електронни досиета на учениците отпада и воденето на хартиени лични картони. От този септември хартиени могат да останат ученическата книжка и личната карта, посочват от МОН.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Андрей Новаков: България е отказала да участва в специална операция на Европол
  06.07.2022 15:21      

Силвия ШАТЪРОВА България е отказала да се включи в специална операция на Европол SENTINEL