Събота, 01 Oct 2022
    
Бизнес Любопитно

Жанина Костадинова: Продуктите на „Морски знаци“ носят енергията на града

  02.07.2022 15:52  
Жанина Костадинова: Продуктите на „Морски знаци“ носят енергията на града

Дона МИТЕВА

„Морски знаци” е част от ОП „Туризъм” и като политика на цялата Община, има за задача да предлага продукти, които са запазена марка на Бургас. Те са търсени, интересни и различни. Това установява и екипът, който взема участие в състоялата се преди дни среща на подобни предприятия в Пловдив.

Жанина Костадинова, дизайнер и управител на „Морски знаци“ подчертава, че то е създадено като социално предприятие от други хора, а тя го ръководи от една година „Запазих утвърдените продукти, защото те са търсени от хората. Буквално са заживели свой живот. Например рисуваният шит гларус, е продукт, който не може да бъде пропуснат. Или пък котките – да, те нямат нищо общо с морската тематика, но в същото време в Бургас няма кучета – а има много котки. Значи те са част от града“, разсъждава по темата как се създава и запазва една марка, свързана с рекламата на града талантливата бургазлийка.

Само преди дни са се върнали от изложение на субекти на социална и солидарна икономика в Пловдив, където са ги гледали като бели врани, защото голяма част от колегите им от други населени места в страната са признали, че след приключване на проектите те просто вегетират, а не развиват марката и чрез нея ефективна дейност.

„Липсата на дизайнер с ясна концепция е това, което проваля колегите, а „Морски знаци“ са имали от самото начало. Останалите го нямат, всичко при тях е самодейност.

Предлагането на качествен, различен, тясно насочен към мястото, от където идва продуктЪТ, е разковничето. Той трябва да носи изцяло енергията на града, това е нашата тайна“, казва Костадинова.

По нейни думи не само гостите на Бургас отнасят техните продукти като спомен от едно незабравимо лято, а и много бургазлии ги купуват и изпращат в различни точки на света, на свои приятели и близки, точно защото са заредени с бургаската енергия и носят бургаския дух.