Събота, 01 Oct 2022
    
Бизнес

Търсенето на ваканционни домове по Южното Черноморие е повече от предлагането

  02.07.2022 13:18  
Търсенето на ваканционни домове по Южното Черноморие е повече от предлагането

Над 90% от продавачите на имоти по морето в момента са руснаци, а купувачите - главно българи, чехи, словаци, поляци, рускоговорящи немци.

Украинците, които вследствие на военните действия, са мнозинство по Черноморието през последните месеци,  са по-малко от 5 на сто от тези, които търсят да закупят нещо. Те наемат, а не купуват. Това коментира брокерът Иван Василев по време на деветата среща „За по-добра среда на живот“, организирана от сайта imoti.net в Бургас.

„Много руснаци след започването на военния конфликт си обявиха имотите за продажба. Причините са различни – някои от тях не могат да идват в България, други се притесняват да не стане национализация на техните имоти, както вече има такива наченки в Германия“, коментира Василев.

Търсенето на ваканционни жилища по Южното Черноморие е повече от предлагането, категорични са от бранша. Цените им са от 10 до 40% по-скъпи в сравнение с преди година. 

„Броят на реалните оферти е значително по-малък от потенциалния брой купувачи, които желаят да се сдобият с недвижима собственост. Макар ако гледаме сайтовете, може да останем с впечатлението, че са десетки хиляди имотите, които се предлагат. Няма нищо подобно. Впечатленията за много предлагани ваканционни имоти са измамни, потенциалните купувачи са два пъти повече от броя на имотите в сайтовете за продажба“,  категоричен е брокерът Иван Василев.

Нарастването на търсенето се констатира от юли миналата година. Най-силно е изразено април и май тази година. Възходящото развитие се дължи на края на извънредната епидемична обстановка, нарастващата инфлация от февруари 2022 г. насам, отрицателните лихви по банковите депозити и ниските лихвени проценти при жилищното кредитиране.

Прогнозата на експертите е за спад след края на лятото.

Що се отнася до цените, Василев казва: „В курортите, например в Слънчев бряг, Равда, Св. Влас цените, които бяха на апартаменти с една спалня, така наречените двустайни, сега са цени на едностайни, тип студиа. И обратно – цени на тристайни в момента са цени на двустайни“.

Той подчертава, че това по никакъв начин не е свързано с доходите на хората. „Не може увеличаването на минималната работна заплата или на средната да покрият разликата. Знаете, че пазарът не се влияе специално от заплатите, има много други фактори“, заключи той.

Българите, които купуват ваканционни имоти, това са предимно хора, работещи в чужбина. Техните предпочитания са за закупуване на такива на юг от Бургас. „Това е тенденция от години, а не само за последната година и половина. Созопол, Черноморец, Царево, Лозенец са местата, които са предпочитани от нашенци, водени от лични сантименти“, обясни брокерът.

Въпреки големия интерес към ваканционните имоти, има и трудности при реализирането на сделките, особено когато става дума за чужди граждани, и то от страни извън Европейския съюз.

„Последните няколко месеца има изключителни трудности, когато се изпращат пари към държави, които не са членки на Европейски съюз, в случая визирам Русия. Има клиенти, които продават имотите си, упълномощили са адвокат или кантора, но идва момент, в който банката отказва да направи транзакцията поради това, че дадената банка е в черния списък. Забавяне има и при доставката на документи от страни, които не са част от ЕС. Нямаме в момента полети от Русия, което затруднява доставките. Част от куриерските компании не обслужват този пазар. Не доставят пратки. Преди конфликта набавянето на нужните документи отнемаше два-три дни, сега спокойно може да отнеме две, три или четири седмици“, обяснява брокерът.

В момента наемите в центъра на Бургас вървят 400 - 500 лв. за едностаен до 800 лева за двустаен и до 1500 лв. за тристаен. Във „Възраждане“ едностайният е от 250 до 400, двустайният - до 500 лв, и тристайният до 600 лв. В „Братя Миладинови“ цените са както следва 250 -350; до 600 и тристайният до 700 лв., стана ясно още от срещата на брокерите.

Средните цени на имотите в Бургас са се повишили между 37 и 55% през последните години. Това отчетоха  още експертите по време на бизнес дискусия в морския град. Прогнозите им са, че търсенето ще остане стабилно, а цените ще продължат да растат, повлияни от инфлацията.

„На практика, знаете, че пазарът на недвижими имоти се диктува от бюджети. Защото един двустаен апартамент от 60-62 квадрата е с един бюджет и той ще се продаде за няколко дни, а този, който е 85 квадрата, но с 20% по-ниска цена на квадратен метър, най-вероятно ще стои с месеци. Тоест бюджетите са тези, които ръководят пазара“, подчерта Николай Господинов – „Ай Брокерс“.