Сряда, 28 Сеп 2022
    
Общество

В Слънчев бряг: Бежанци диабетици чакат инсулин от дарения и доброволци

  29.06.2022 16:16  
В Слънчев бряг: Бежанци диабетици чакат инсулин от дарения и доброволци

Украинците в базата на Министерски съвет спешно се нуждаят от лекар

Джипита отказват да ги запишат заради много пациенти

 

Георги РУСИНОВ

 

Украинци бедстват в базата на Министерски съвет в Слънчев бряг. За това алармира до „Черноморски фар“ адвокат Драгомир Ошавков. Хората, настанени там, масово имат нужда от медицинска помощ и лекарства, посочи юристът, който се е заел да им помага заедно с други неправителствени организации.

„Това, което остава невидимо за масовата част от хората, са огромната част от бежанци, пристигнали с автобуси или влакове с малко ръчен багаж, събран набързо при бягството им от мястото на войната. Това са хора, загубили дом, работа, семейства и роднини, бягащи от места, където се водят бойни действия или от такива, намиращи се вече под окупация. Такива хора не ходят по скъпи магазини или ресторанти, защото единствената им грижа към момента е осигуряването на минимални условия за оцеляване – подслон, храна, лекарства. За тези хора могат да ви разкажат шепата доброволци, посрещнали ги при първото им идване, държавните служители, които работят с тях, или хората от неправителствените организации, които продължават да правят каквото им е по силите, за да помагат“, разказа адвокат Ошавков.

Точно такава голяма група хора е разселена в почивната база на Министерски съвет в Слънчев бряг. Понастоящем там са настанени над 500 украински бежанци. Поради някаква причина, вероятно известна само на тези, които са взели това решение, голяма част от хората там са от т. нар. „уязвими групи“.

„Държавната администрация и специализираните организации използват този термин, за да опишат една доста широка група от хора, в които се включват лица с увреждания, хронично болни, възрастни хора, самотни майки с деца, непридружени деца, и въобще хора, които се намират в по-уязвима позиция заради техните конкретни проблеми, рискове или потребности. Огромната част от тези хора въобще не излизат по-далече от двора на базата, а за шопинг и забавления не могат и да си помислят. И ако за бежанците, настанени там, въпросът за подслон и храна, поне към настоящия момент, е решен от държавата, не така стои въпросът с медицинската помощ“, продължи бургаският адвокат.

Основният проблем за много от бежанците остава липсата на адекватно медицинско обслужване. Оказва се, че за тези хора е изключително трудно да се намери личен лекар в района. Заради това, че масово личните лекари в населените места на община Несебър отказват да приемат нови пациенти, към момента едва около 10% от настанените в почивната база на Министерски съвет имат личен лекар.

„Така, въпреки че всички бежанци се считат за осигурени и имат право на безплатно медицинско обслужване, за много от тях достъпът до медицинска помощ е ограничен, поради  невъзможността да се запишат при личен лекар. Това е сериозен проблем, защото само личният лекар може да издава направление за безплатни прегледи при специалисти и изследвания, както и да издава рецепти, които са особено нужни за хронично болните хора“, уточни юристът.

Според адвокат Ошавков е трудно да се намери точна статистика, но по най-обща информация от настанените там, лицата с хронични заболявания, живеещи почивната база на Министерски съвет, са над 100. Сред тях има поне двадесет инсулинозависими диабетици, болни от детска церебрална парализа, инвалиди, лица с онкологични заболявания, множество хронично болни и даже такива с трансплантирани органи. Липсата на личен лекар за всички тях означава, че пътя им към специализирано лечение, което е жизненоважно за много от тях, е отрязан.  

„Доскоро грижата на държавата за медицинска помощ на настанените там се свеждаше до поддържането на линейка, която да обслужва спешните случаи в базата. Поради скъпата поддръжка и нуждата от спешна медицинска помощ на други критични места обаче, от около 2 седмици тя вече не на тяхно разположение“, заяви той.

В момента най-фрапиращият случай са около 20 инсулинозависими диабетици, които разчитат изцяло на снабдяване с инсулин и медикаменти за диабет от дарения и с усилията на доброволци.  

„Само който е имал близък диабетик или друг вид хронично болен роднина знае какво значи животоподдържащото лекарство да свършва след броени дни и да не знаеш дали и как да си набавиш още от него. В момента събраните количества инсулин са достатъчни за още около седмица. Хронично болните диабетици се нуждаят както от инсулин, така и от „писалки“ за поставянето им. Към момента грижата за тези хора е поета изцяло от доброволци и представители на Червеният кръст, като на терен работят и други неправителствени организации като Фондацията за достъп до права, Фондация „Добро“ и Регионално сдружение с нестопанска цел "Диабетни грижи"-Бургас“, посочи адвокат Ошавков.

Парадоксалното в ситуацията е, че на място в сградата на почивната база на Министерски съвет в има готов оборудван медицински кабинет, който веднага може да започне работа.

„Наличието на лекарски кабинет в база, създадена да си почиват властимащите не е странно – в крайна сметка държавата обикновено полага грижи за тези, които я ръководят. Дали обаче е готова да положи същите грижи за тези, които по силата на ситуацията са изпаднали в невъзможност да се грижат за себе си, все още не е ясно. Намирането на личен лекар, който да запише всички тези нуждаещи се пациенти в личната си практика, не е непосилна задача. Със сигурност някъде в района на Южното Черноморие или на друго място по-далече в страната има общопрактикуващи лекари, желаещи да попълнят пациентската си листа. При това в случая става дума за пациенти, ползващи се от правата на осигурени лица съгласно решение на държавата“, каза още юристът.  

Остава да се намери общопрактикуващ доктор, който да поеме грижите за тези пациенти, на място в базата на Министерски съвет в Слънчев бряг.

„Такова решение може да се окаже и правилно и в по-дългосрочен план, имайки предвид липсата на изгледи войната в Украйна да приключи скоро. А дотогава можем само да си припомним стария принцип, че грижите за бездомните животни, беззащитните хора и децата е мярка за цивилизованост на една нация“, завърши адвокат Ошавков.


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати

Мнения

Мнения
 Решено: БСП стопира преговорите с ПП за ново правителство
  29.06.2022 17:58      

Стопираме всякакви преговори с „Продължаваме промяната” за съставяне на правителство.