Петък, 23 Сеп 2022
    
Приморско

Стоян Василев: Някои българи ще предпочетат нашето море пред опашките по границите за Гърция

  19.06.2022 16:21  
Стоян Василев: Някои българи ще предпочетат нашето море пред опашките по границите за Гърция

Нов хибриден туризъм набира сила – селско-морският

 

Георги РУСИНОВ

 

Нов хибриден туризъм набира сила в последните 1-2 години. Наричаме го селско-морски, а бизнесменът и концесионер от Приморско Стоян Василев обясни пред наш репортер защо. Потърсихме мнението му като човек от туристическия бранш предвид притеснения на негови колеги, че така нареченият уикенд туризъм ще е по-слаб този сезон заради скъпото гориво.

„Уикенд туризмът стана популярен през последните 6-7 години и основното нещо, в което се изразяваше е, че в късния петъчен следобед хората, които могат да си позволят да тръгнат по-рано от работа, идват на морето, за да изкарат две нощувки. Със сигурност в тази ситуация със скъпото гориво тези, които пътуват отдалеч, ще намалят честотата на пътуванията си. Голяма част от уикенд туристите имат каравани или второ жилище на морето, но дори и те ще ограничат пътуванията си“, коментира Василев.

Тук обаче общинският съветник от Приморско сподели за селско-морския туризъм.

„От 1-2 години виждам една нова ниша, в която много хора предпочитат да почиват в близките села на 8-10 километра от морето. Покрай Приморско това са Ясна поляна, Писменово, Ново Паничарево, Веселие и т.н. Там хората намират по-добри цени за настаняване в къщи и правят комбинация между най-доброто – да спиш в планината, а през деня да си на плаж. От няколко години наблюдавам увеличаване на тенденциите за този вид туризъм, който ще наречем селско-морски. Под някакъв вид и такива туристи минават за уикенд туристи, защото петък, събота и неделя идват и плажуват, а ние оставаме с впечатление, че идват някъде от много далеч, а те са на 10-15 минути от плажовете, на които ходят“, обясни концесионерът на плаж „Алепу“.

Василев обърна внимание, че бургазлии също практикуват уикенд туризъм, като обичат да посещават любимите си курорти на север и юг от Бургас.

„На тях обаче няма да им се промени уикенд туризма, тъй като тук разстоянията са малки и факторът скъпо гориво няма да им се отрази. По-скоро ще намалеят хората от Пловдив, София, от вътрешността на страната като цяло. Всяко нещо се отразява по някакъв начин и не можем да го отречем. Всяко едно поскъпване намалява покупателната способност на хората и съответно ползването на услуги“, заяви общинският съветник.

Бизнесменът е убеден и в още нещо – че скъпото гориво ще ограничи и уикенд туристите, които ходят в Гърция и Турция, тъй като това отново е път и голям разход.

„Много по-лесно ще е да дойдеш на Черноморието, отколкото да висиш в опашки по границите. Някои ще спорят, че Гърция е по-близо. Да, за някои е по-близо, но практиката показва, че чакането по границите понякога ти изяжда половината почивка“, посочи той.

Друг проблем, който идва в неподходящо време според него е стартиралият тези дни ремонт на моста на „Пода“.

„До десетина дни ще започнат да се случват такива големи тапи, че ще се затрудни преходът към цялото Южно Черноморие. Не съм убеден, че сега му беше времето на този ремонт. Можеше да изчакат до есента. Десет години си трошим автомобилите там, можеше още едно лято да мине“, завърши Василев.


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати

Мнения

Мнения
Елена Гунчева напуска Народното събрание и „Възраждане“
  24.06.2022 09:31      

Народният представител Елена Гунчева обяви във фейсбук страницата си, че напуска Народното събран